Han ville ikke gi stortingsplassen sin til Listhaug

Helge André Njåstad vil selv toppe Frp i hjemfylket sin liste til neste valg - og ville gitt Sylvi Listhaug kamp om hun skulle ville stille på topp for Hordaland.

Helge Andre Njåstad

FREMHEVER LOKAL TILKNYTNING: – Jeg synes det er gøy å være bindeleddet til fylkestingsgruppen og lokallagene, der de jobber med lokale saker, sier Helge André Njåstad.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

– Det er mange lokalpolitikere som kan gjøre en god jobb for fylket på Stortinget, sier Njåstad.

I dag ble det kjent at Sylvi Listhaug stiller på andreplass for hjemfylket Møre og Romsdal.

I tiden frem til det har det vært spekulert mye i hvilken liste ministeren skulle stille på. Blant annet har Bergen Frp flørtet med Listhaug, og ment hun burde toppe hordalandslisten.

Vest-Agder har blitt nevnt som et alternativ, men det er svært få av lokallagene interesserte i. Fordi flere sterke kandidater tar gjenvalg i Oslo og Møre og Romsdal, var Hordaland Frp nevnt som mest aktuelt.

Vil ha førsteplassen selv

Helge André Njåstad, leder for Stortingets kommunal- og forvaltningskomité, og Hordalands toppkandidat ved forrige valg, sier nå at han ønsker førsteplassen. Han mener det er flere dyktige kandidater fra Hordaland som kan stå på listen.

– Vil du forsvare plassen din som førstekandidat for Hordaland Frp?

– Ja, jeg har jo vært tydelig på at jeg synes det har vært spennende å sitte på Stortinget for Hordaland, og jobbe for Bergen og kommunene i Hordaland, så jeg har sagt at jeg gjerne tar en runde til, sier Njåstad til NRK.

Han mener han bør få førsteplassen på listen.

– Ja, jeg synes det er naturlig, når jeg har den rollen jeg har i dag, som nummer én på benken fra Frp. Jeg synes det er gøy å være bindeleddet til fylkestingsgruppen og lokallagene, der de jobber med lokale saker, sier Njåstad.

Sylvi Listhaug i stortingssalen

VIL HA SIKKER STORTINGSPLASS: Sylvi Listhaug trenger sikker plass på en fylkesliste for å komme inn på Stortinget høsten 2017.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– Listhaug tar kun førsteplassen

Lederen for Bergen Frp, Petter Eltvik, uttalte nylig at han mener Listhaug bør toppe Hordalands nominasjonsliste.

– Hun er veldig velkommen. Vi har mange sterke kandidater, men ingen er som henne. Konkurransen blir ikke hard om en sikker plass, sa Eltvik til NRK lørdag.

I samme sak uttalte valgforsker Frank Aarebrot at han ikke tror Listhaug vil stå på Hordalands liste om hun ikke får førsteplassen.

.

Hvem skal ut

STORTINGSKAMPEN: Sylvi Listhaug vil ha sikker plass på Stortinget. Skal hun få førsteplass på en liste, må trolig en av disse ut. Fra venstre: Jon Georg Dale (Møre og Romsdal), Christian Tybring Gjedde (Oslo) eller Helge André Njåstad (Hordaland).

– Det er mange å velge i

Njåstad vil ikke svare på om han mener Listhaug kunne stått på andreplassen på listen.

– Det må andre enn meg, som selv er kandidat, svare på. Det medlemmene som bestemmer til slutt. Så jeg skal ikke ha noen sterke meninger om det, sier Njåstad.

Han er imidlertid tydelig på at han mener kandidatene på Hordaland Frps liste bør ha tilknytning til fylket og lokale saker. Njåstad nevner blant annet opprustingen av Bergen-Voss og fergefri E39 som viktige saker han har jobbet med som Hordaland-representant.

– Det er ikke slik at Hordaland Frp har få dyktige politikere som kan bekle en stortingsposisjon. Det er mange å velge i, som vil kunne gjøre en god jobb for fylket, sier Njåstad.