Halvparten av kraftstasjonene til BKK er ute av drift

KVITINGSVATNET I HORDALAND (NRK): Prisene på strøm har aldri vært så høye i juli som de er i år. Kommer det ikke skikkelig med regn kommer prisene til å holde seg høye også utover høsten.

Kvitingsvatnet i Samnager

LITE VANN: Slik ser vannmagasinet i Kvitingsvatnet i Hordaland ut i dag. Vannet er tappet ned 15 av 34 mulige meter.

Foto: Elise Angell / NRK

Tørken fortsetter og vannet i kraftmagasinene forsvinner.

Halvparten av de 28 kraftstasjonene til selskapet BKK er nå ute av drift.

– Det er en veldig spesiell situasjon. Vi har bare hatt halvparten av den normale nedbøren hittil i år. Det gjør at vannstanden i norske kraftmagasin er historisk lave. sier konserndirektør Olav Osvoll i BKK Produksjon.

Kvitingsvatnet i Samnanger er et eksempel på hvor lite vann som finnes i magasinene nå. Osvoll forteller at BKK kan regulere dette magasinet med 34 meter.

I sommer har de tappet ned 15 meter her.

– Kvitingsvatnet ligger lavere enn normalt, men det er heller ikke normalt med fulle magasiner på denne årstiden, sier Osvoll.

Olav Osvoll

BEKYMRET: Olav Osvoll er konserndirektør i BKK Produksjon.

Foto: Elise Angell / NRK

Berger seg på «gammelt» vann

Også i Sunnfjord er det tørt. I Jølstravassdraget berger man seg ved hjelp av gammelt smeltevann fra Jostedalsbreen.

– Vi får 10.000 år gammelt vann. Derfor kan vi produsere kraft som normalt, sier daglig leder Marit Moene i Sunnfjord Energi.

I andre magasin er imidlertid kraftselskapet nede på det laveste nivået de har lov til å være på sommerstid. Der er kraftproduksjonen inntil videre stengt.

I Sunnhordland er situasjonen todelt.

Sunnhordland Kraftlag, SKL, produserer strøm fra flere vassdrag. De to viktigste er Blådalsvassdraget og Litledalsvassdraget.

– Blådalsvassdraget har en stor del av tilsiget sitt fra isbreen Folgefonna. Der er tilsiget normalt, og vi har normal produksjon, sier kommunikasjonsleder Jan Petter Myhre.

– I Litledalsvassdraget produserer vi svært lite. me lite. Småkraftanleggene står stort sett i ro.

Tomt vannmagasin

KVITINGSVATNET I SAMNANGER: Det er knusk tørt ved demningen.

Foto: Elise Angell / NRK

Frykter tørr høst

Det som er spesielt for i år er at tørken rammer hele landet. Årsaken er den langvarige varmeperioden vi opplever. Nå frykter kraftbransjen at også høsten skal bli tørr.

– Faren er at vi også skal gå inn i vinteren med lite vann i magasinene, sier Olav Osvoll i BKK Produksjon.

– Det vil bety høye kraftpriser gjennom hele vinteren. Derfor trenger vi masse regn i månedene som kommer. Da vil kraftmagasinene bli fylt opp.