Haiket med politiet etter drap

STORD (NRK.NO): Den drapstiltalte kvinnen skal ha stoppet en politibil og bedt om å bli kjørt hjem, like etter drapet på Sigmund Gravdal. Hun sier at hun handlet i nødverge.

John Kristian Elden og Bjarte Kristian Døssland

STORD: Den tiltalte 48-åringen sier at hun bare kan huske å ha påført ham ett slag, med en slegge hun fant. Like etterpå skal hun ha kommet seg opp til en bilvei og stilt seg i en busslomme. Her er aktor i saken statsadvokat Trond Høvik (t.h.).

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Rettsmedisinere og politibetjenter har vitnet i rettssaken i dag, mot de to venninnene tiltalt for drapet på Sigmund Gravdal i fjor sommer. En av de tiltalte, en 48 år gammel kvinne, sier at hun slo ned og drepte Gravdal i nødverge.

Ifølge hennes forklaring ble Gravdal aggressiv, etter at hun avviste hans seksuelle tilnærmelser.

LES OGSÅ: Venninner i retten for å ha drept Sigmund (65)

14 skader på kroppen

Rettsak Kvinnherad drap

FORKLARTE SEG: På dag to av rettssaken i Sunnhordland tingrett, forklarte 48-åringen seg for retten.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK
Kvinnherad drap

DREPT: Sigmund Gravdal døde av flere slag og skader på overkropp, ben og hode

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Hun ble undersøkt av lege og rettspatolog etter voldshandlingene. De fant 14 blåmerker og sår, i bakhodet og på armer og lår.

– Skadene passer best med stumpvoldskader, utført med slag, spark, fall eller stump gjenstand. Skadene kan være påført med lett eller moderat kraft, sa Stine Kristoffersen, seksjonsoverlege på Haukeland universitetssykehus.

48-åringen hevder at hun ble slått i hodet med en hammer. I hodebunnen hadde hun også noen kutt, men sakkyndige kunne ikke slå fast hvordan hun hadde fått kuttene.

LES OGSÅ: Kvinnherad-drapet: – Slått i hel medan han låg nede

Haiket med politiet

Sigmund Gravdal døde av flere slag og skader på overkropp, ben og hode. Han døde i sitt eget hjem i Sandvoll.

Den tiltalte 48-åringen sier at hun bare kan huske å ha påført ham ett slag, med en slegge hun fant. Like etterpå skal hun ha kommet seg opp til en bilvei og stilt seg i en busslomme.

Politibetjent Jarle Rørdal kjørte forbi, da hun viste tegn til at hun ville haike med ham.

– Hun insisterte på at jeg skulle kjøre henne hjem. Jeg oppfattet henne som beruset, derfor ville jeg kjøre henne, forklarte Rørdal i retten.

Han skal ha spurt henne direkte spørsmål om hun hadde vært hos Sigmund Gravdal, men ifølge hans vitneuttalelse har hun avvist all kjennskap til Gravdal.

«Hun slo ham, hun slo ham»

Politimann går langs politisperringen i Sandvoll, Kvinnherad

STAKK AV: Den drapstiltalte 48-åringen fortalte at hun sprang ut døren og vekk fra de to husene på Gravdal sin eiendom. En politibetjent oppdaget henne i et busstopp like i nærheten. Her patruljerer en politibetjent ved åstedet, i juli 2013.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Den medtiltalte venninnen, på 37 år, skal ha varslet om drapet en tid etter. Politibetjent Thor Christian Olsen snakket med henne på telefonen den dagen, og vitnet om det i retten i dag.

–Hun gjentok «hun slo ham, hun slo ham, hun slo ham» flere ganger, sier Olsen.

37-åringen skal ha forklart at hun selv la en pute under hodet på den drepte, og forsøkte å få liv i ham. Det strider ikke med 48-åringen sin forklaring. Hun hevder at venninnen ikke var til stede da basketaket oppsto.

LES OGSÅ: Nekter plent å ha hatt med drapet å gjøre

Jon Kristian Elden

FORSVARER: John Christian Elden forsvarer den ene av de to siktede kvinnene i Sunnhordland tingrett.