Hopp til innhold

Guzalina får ikke dusje – må vaske seg med klut og bøtte på do

Tiggere og hjemløse må stå i dokø for å få dekket grunnleggende sanitærbehov. Nå slår Kirkens Bymisjon alarm. – Uverdig, innrømmer sosialbyråden.

Tiggeren Guzalina fra Romania

VIL IKKE KLAGE: Rumenske Guzalina sier hun er svært takknemlig for å ha tak over hodet i Bergen, men sier hun savner å få vasket seg skikkelig.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

– Da vi flyttet inn her, tenkte vi at dette kunne gå fint i noen uker. Nå er det gått snart tre år, sier prosjektleder Sebastian Schwalbach hos Kirkens Bymisjon.

Selv om en del forlot Bergen sentrum da det regnet som verst i sommer, er pågangen fra hjemløse og tiggere i bykjernen så stor at akuttmottaket i Kong Oscars gate ikke er i nærheten av å dekke behovet.

Som

– Vi ber ikke om luksus

Daglig får 30 av dem tak over hodet her, men svært mange blir avvist i døren når sengeplassene i de gamle kjøreskolelokalene er fylt opp for kvelden.

De utvalgte må dele på trange toaletter, hvor de også må gjøre unna all kroppsvask med klut og bøtte. Dusj finnes ikke i lokalene. Langt mindre en vaskemaskin.

Klærne vaskes for hånd og tørkes på stativ utenfor toalettene.

– Vi ber ikke om luksus, men vi trenger større og bedre lokaler, helst sentrumsnære. Noen enkle dusjer og økt toalettkapasitet hadde gjort situasjonen mye bedre, sier Schwalbach.

Sebastian Schwalbach i Kirkens Bymisjon i Bergen

BER OM HJELP: Sebastian Schwalbach i Kirkens Bymisjon er fortvilet over situasjonen.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Er glad for å ha tak over hodet

Den rumenske tiggeren Guzalina er en av de faste brukerne på mottaket. Hun håper på bedre forhold med tiden, men understreker at hun er glad for det hun tilbys.

– Jeg setter stor pris på at tilbudet fins, men det er vanskelig å bare få vasket seg med klut på toalettet hver dag, sier hun.

Kirkens Bymisjon har bedt Bergen kommune om hjelp til å finne nye og bedre egnede lokaler i Bergen sentrum. Men slike lokaler vokser ikke på trær.

Sosialbyråd i Bergen Erlend Horn (V)

VIL HA MØTE: Sosialbyråd Erlend Horn (V) vil ha bymisjonen med på et møte om situasjonen snarest.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Slik er vanskelig å oppdrive. Spesielt i bykjernen. Kommunen har ikke så mye av det, sier sosialbyråd Erlend Horn (V) til NRK.

Byråden lover dialog

Det sittende byrådet, hvor Arbeiderpartiet er det dominerende partiet, har programfestet i sin politiske plattform at tilfredsstillende sanitærforhold for hjemløse og tiggere er en prioritert sak.

– Å ikke ha tilgang på dusj eller ha muligheter for å vaske sine klær, mener vi er uverdig. Derfor vil jeg veldig gjerne få til et møte med Kirkens Bymisjon så raskt som mulig for å diskutere situasjonen, sier Horn.