Uggen etter helgen?

Hamburger og pizza hjelper ikke. Skal du bli frisk må det asparges til.

Asparges asparges
Foto: asparg.no/images/asparagus

Alle som har opplevd en fuktig natt på byen har vel vært der. Morgenen kommer og man har vegg-til-vegg teppe på tunga, bankende hode og en urovekkende følelse i magen. De fleste tyr til burger, pizza eller andre fettbomber i slike stunder, men det er i følge fersk forskning ikke særlig smart.

Sørkoreanske forskere ved Institute of Medical Science og Jeju National University har nemlig kommer frem til at asparges er det beste for å få kroppen på fote igjen, skriver forskning.no.

Lindrer og beskytter

Et ekstrakt fra aspargesen skal hjelpe enzymer i kroppen med å bryte ned alkoholen raskere, lindre fyllesyken og beskytte leveren mot giftpåvirkning.

Mange blir hjemme dagen derpå

Spis asparges når hjelmen føles som trangest.

Foto: Hansen, Helge / SCANPIX

- Vi vet at det er mange naturstoffer som har positive effekter på cellene, og som beskytter mot skader som fremmedstoffer kan påføre - inkludert alkohol, sier professor og toksikolog ved Universitetet i Bergen, Anders Goksøyr til forskning.no.

De sørkoreanske forskerne er ikke sikre på hvilke stoffer i aspargesen som har denne fordelaktige virkningen, men resultatene etter testene tyder på at ekstrakt fra bladene har enda kraftigere virkning enn den fra selve stengelen som vi spiser.

Usikker dosering


Siden forsøkene gjort i Sør-Korea er såkalte celleforsøk, det vil si at stoffet fra aspargesen er dyrket fram i en viss konsentrasjon, er det ikke godt å si hvor mye asparges en må spise for å kunne fri seg fra fyllesykens lenker.

- Derfor er det vanskelig å sammenligne det med å spise asparges, men det er absolutt interessant, sier Goksøyr til forskning.no.

Dårlig form, eller bare sulten? Prøv selv:

Asparges på bruchetta

Dette trenger du:
16 grønne asparges
1 beger Snøfrisk naturell eller annen smøreost
2 ss frisk finhakket estragon
4 tynne loffskiver (kuttes i rektangel på 4 X 12 cm)
1 ss cherry-eddik
Litt salt og pepper
Friske krydderurter, feks basilikum

Slik gjør du:
Skrell den nedre delen av aspargesen, og forvell dem raskt. Kutt hver asparges i tre like deler. Ha litt olivenolje eller smør over.

Stekes på 180 grader i cirka 4 minutter. Rør sammen smøreosten og estragon. Smør et tykt lag på bruchettaen.

Vend aspargesen i olivenolje, og stable det oppå bruchettaen. Ha på sherry-edikk, og pynt med frisk basilikum.


Eller frister kanskje noen av disse oppskriftene?

Oppskrifter på aspargesretter