Gravde ned gris på Veko

Sørafrikaneren ville at alle på Ekstremsportveko skulle få ekte vikingfrokost. Derfor gravde han ned en halv i gris i jorden. Men det er vanskelig å grille på vikingmanèr.

Under ekstremsportveko.

Mikal Olsen Lerøen

EKSTREMREPORTER: NKRs Mikal Olsen Lerøen er til stede på Ekstremsportveko. Han gir deg høydepunkt og intervjuer i korte videoreportasjer fra aktiviteter, folk og deltakere på Voss.

Foto: Mikal Olsen Lerøen

Han er vanligvis kokk på Hanne på Høyden i Bergen. Men da han dro til Ekstremsportveko ville han at alle festivaldeltagerne skulle få servert mat laget med utstyr vikingene brukte for å lage mat.

– Jeg har en halv gris her, og den har jeg saltet godt. Nå skal den ligge i dette hullet i 12 timer, så blir det brunch til hele Veko, sier Chris Chapman.

Grisen like rå dagen etter

Men det skulle vise seg at å lage vikingmat var vanskeligere enn Chapman hadde trodd. For dagen etter var grisen fremdeles rå. Da fant sørafrikaneren et av nattens bål som fremdeles ulmet på stranden, og begynte på nytt.

– Jeg hadde for få steiner i bålgropen første gangen, sier Chapman. Det er de som gir varmen som griller grisen.

Og i andre runde ble det ikke spart på Vangsvatnets rullesteiner. Dessuten jukset ekstremkokken litt. En mer nymotens grill ble også tatt i bruk. For å døyve sulten. Chapman hadde nemlig tenkt å leve resten av helgen på denne grisen.

Ti tusen år gammel norsk grilltradisjon

Og nå har han også lært å ha et mer viking-aktig syn på tiden også. Invitasjonen denne gangen kommer uten klokkeslett.

– Jeg vet ikke når folk kan komme. Det blir klart når det blir det.

Kokegroper som arkeologer ville kalt Chapsmans grill, har nordmenn drevet med siden eldre steinalder. Det tidligste funnet av en kokegrop i Norge er fra ca 8000 år før Kristus, men det er sansynlig at Chris Chapmans grillkjøkken har vært i bruk i Norge fra 10 000 før Kristus.