Gransker om pastor har skjult formue i utlandet

Eks-pastor Are Blomhoff er dømt for å ha underslått 16 millioner. Nå mistenker arbeidsgiveren at han ikke brukte opp alt på fester og prostituerte.

Sykehjemmet Fundacion Betanien holder til i Alfaz del Pi i Spania.

UNDERSLO: Stiftelsen Betanien driver dette sykehjemmet i Alfaz del Pi i Spania. Men den tidligere pastoren tok penger som skulle brukes her og brukte dem på fest og moro.

Foto: Stiftelsen Betanien

Eks-pastor, prest og Betanien-leder Are Blomhoff ble tidligere i år dømt til tre års fengsel for det omfattende underslaget over syv år.

Are Blomhoff

DØMT: Eks-pastor, prest og Betanien-leder Are Blomhoff.

Foto: Johannes Morken / Vårt Land

Blomhoff lurte unna penger som skulle brukes på Betaniens sykehjem i Alfaz del Pi, og brukte dem på festing med prostituerte. Han tilsto alt i retten og forklarte at mesteparten av pengene gikk med til alkohol og sexkjøp.

BAKGRUNN: Tidligere prest brukte millioner på fest med prostituerte

Men Stiftelsen Betanien tror ikke det er mulig å bruke så store summer på dette. To måneder etter at rettssaken er over, driver de en ny gransking, skriver VG.

De har nå gått i dialog med Blomhoff for å kartlegge pengestrømmen, og vurderer et sivilt søksmål for å få tilbake pengene sine.

Opplysninger på e-post

Betanien

GRANSKER: Styreleder Christian Hysing-Dahl i Betanien har vanskelig for å forstå hvordan Blomhoff har brukt pengene.

Foto: Jan Børge Leirvik / NRK

De har funnet lite informasjon om hvor pengene han underslo har blitt av, og mistenker at større summer fremdeles finnes i utlandet.

Etter å ha gått nærmere inn i Blomhoffs e-poster, har de funnet opplysninger som førte til at de startet en ny gransking.

– Blomhoff har ikke klart å redegjøre konkret for hvor pengene har tatt veien. Vi har spurt, men ikke fått svar, sier styreleder Christian Hysing-Dahl i Betanien.

Styrelederen mener ifølge VG det er påfallende at Blomhoff kan ha underslått så mye penger, uten at han kan redegjøre for hva pengene har gått til.

VG har lagt frem alle opplysninger i saken overfor Are Blomhoff gjennom hans advokat Per-Erik Gåskjenn. Gåskjenn skriver følgende i en e-post på vegne av eks-pastoren:

«Min klient ønsker ikke å kommentere saken, eller diskutere denne gjennom media. Saken er nå avsluttet i retten, og min klient har underveis i straffesaksbehandlingen forklart seg til politiet og i retten om alle de forhold som vedgår saken.»