Gourmetkokk ønsker mer oppdrett – stikk motsatt av verdens beste restaurantsjef

– Vi skal ha veldig mye fisk opp av havet. Dersom alt fanges vilt blir det kanskje ikke så mye igjen til kommende generasjoner.

Christopher Haatuft ved Lysverket i Bergen

VIL HA MER OPPDRETT: Christopher Haatuft er kokk og driver gourmetrestauranten Lysverket i Bergen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

– Det blir veldig mange folk i verden om ganske få år. WHO sier marint fett og fisk skal være en del av et balansert kosthold. Da er vi nødt til å finne løsninger for å oppnå dette, sier gourmetkokk Christopher Haatuft.

Ifølge ham er svaret det han selv kaller bærekraftig oppdrett.

Haatuft driver til daglig gourmetrestauranten Lysverket i Bergen. Spisestedet har fått glimrende omtaler, og regnes av mange som byens beste restaurant.

– Vi skal ha veldig mye fisk opp av havet. Dersom alt fanges vilt blir det kanskje ikke så mye igjen til kommende generasjoner. Derfor tror jeg det bli viktig å selv ale opp maten vår på en bærekraftig måte. Slik kan vi også bidra positivt til miljøet, i stedet for bare å høste av det.

Servering på Lysverket

RESTAURANT LYSVERKET I BERGEN: Er av mange regnet som byens beste restaurant.

Foto: Erlend A. Lorentzen / Havforskningsinstituttet

Oppdrettet sjømat på menyen

Men det er ikke nødvendigvis oppdrett av fisk slik vi har i dag Haatuft ønsker seg.

– I denne bransjen, som i alle andre, finnes det både flinke og mindre flinke aktører. I dag blir de markedsført under ett.

Ved siden av jobben som kokk, jobber Haatuft som rådgiver for et fransk risikokapitalfond. Her er han hyret inn for å lete etter selskaper som kan gjøre matproduksjon mer bærekraftig, ifølge Sysla.

Haatuft forteller at Lysverket alltid forsøker å ha en eller annen form for oppdrettet sjømat på menyen for å få frem mangfoldet.

– Det er for eksempel viktig å vise at landbasert kveiteoppdrett fra Sogn ikke er det samme som lakseoppdrett langt inne i en fjord i gamle merder som ikke tåler høststormer.

Illustrasjon oppdrettsanlegg

OPPDRETTSANLEGG: Dette er bokstavelig talt solskinnssiden av norsk oppdrett.

Foto: Villa

Møter motbør

Det er langt fra alle kokker som er enige med Haatuft.

I Menton på den franske rivieraen ligger restaurant Mirazur. Nylig ble spisestedet med tre stjerne i Michelin-guiden, kåret til verdens beste restaurant.

Argentinske Mauro Colagreco er mannen bak restauranten, samt en rekke andre spisesteder i verden. Sammen med andre argentinske kokker har han siden januar vært med på en kampanje mot å få norsk lakseoppdrett til landet, skriver Dagbladet.

Sammen tar de til orde for å slutte med alt av oppdrettsfisk.

«Du spiser en løgn», er et slagord som blir brukt om oppdrettslaksen.

Mirazur

SIER NEI TIL NORSK LAKSEOPPDRETT: Mauro Colagreco driver restaurant Mirazur i Menton i Frankrike.

Foto: Valery Hache / AFP

– Næringen må ta ansvar

I Norges Jeger- og Fiskerforbund er de opptatt av at en vekst i norsk oppdrettsnæring må skje innenfor rammene naturen kan tåle.

– For å fortsette slik som i dag må dødeligheten ned. Skal det bli mer oppdrett må det skje på en bærekraftig måte. Ellers vil vi utslette de lokale fiskestammene som vi har i vill tilstand i naturen, sier kommunikasjonsrådgiver Håvard Andersen.

Han mener et bedre lovverk må på plass, og at næringen selv må ta ansvar og sette gode rammer for produksjonen.

– Lakselus fører til økt dødelighet for villfisk. Derfor bør det være et fysisk skille mellom oppdrettsfisk og villfisk, slik at de ikke blandes.

Håvard Andersen

– LAKSELUS EN UTFORDRING: – For å fortsette slik som i dag må dødeligheten ned, sier Håvard Andersen, kommunikasjonsrådgiver i Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Foto: Camilla Wernersen / NRK