Gjett hvem som er tilbake i byråd

Fremskrittspartiet gjør comeback i byrådet ett år etter bompenge-exit.

Byrådet i Bergen 2010

SETT DET FØR?: Byrådet i Bergen etter dagens utvidelse. Til venstre byrådsleder Monica Mæland (H). Øverst fra venstre: Liv Røssland (Frp), Filip Rygg (Krf), Øistein Christoffersen (Frp),. Nederst: Christine Meyer (H), Lisbeth Iversen (Krf), Harald Victor Hove (H).

Foto: NRK

Bergensavisen kunne 9. april fortelle at Høyre og Kristelig folkeparti og Fremskrittspartiet var i forhandlinger om igjen å bli regjeringspartnere i Bergen. Partiet hadde opprinnelig to av byrådene i flertallsregjeringen, men Liv Røssland og Øistein Christoffersen trakk seg i fjor da byrådet gikk inn for bompengefinansiering av Ringvei Vest og Bybanen i Bergen.

Bakgrunnen var et landsstyrevedtak i Frp om at partiet aldri skal stemme for bompengefinansiering av veiprosjekter. Dersom Røssland og Christoffersen hadde gått mot eget parti og støttet resten av byrådspartiene i en avstemming, kunne de i ytterste konsekvens begge ha risikert å bli ekskludert fra partiet.

Røssland blir finansbyråd

På dagens pressekonferanse ble det annonsert at Fremskrittspartiet nå går inn i byrådet igjen. Tidligere helsebyråd Liv Røssland blir ny finansbyråd, mens tidligere byggesaksbyråd Øistein Christoffersen får ansvar for næring, eiendomsforvaltning og samferdesel.

- Vi dannet byrådet i 2007 og fremforhandlett en politisk plattform som vi alle var veldig fornøyde med. Så kom vi inn i en vanskelig situasjon som endte med at Frp gikk ut av byrådet. Etter det har vi søkt samarbeid fra sak til sak, og hatt et konstruktivt samarbeid. For noen måneder siden ble vi enige om å snakke sammen, og nå har vi funnet tilbake til hverandre. Det er vi veldig glade for, sier byrådsleder Monica Mæland til nrk.no.

Monica Mæland, Øistein Christoffersen og Liv Røssland

TILBAKE IGJEN: Monica Mæland skal i dag presentere endringer i byrådet. Trolig er både Øistein Christoffersen (midten) og Liv Røssland (t.h.) tilbake.

Foto: NRK

Dermed lettes arbeidsbyrden for byråd Lisbeth Iversen, som har håndtert samferdsel under miljø, klima og byutvikling. Høyres Harald Victor Hove flyttes fra finans til kultur, idrett, kirke og eierskap. Byrådsleder Monica Mæland har selv styrt kulturfeltet etter at Frp forlot byrådet i fjor.

Får flertall igjen

Dagens endringer betyr at byrådskollegiet utvides fra fem til syv, slik det også opprinnelig var. Det siste året har det vært seks byrådsavdelinger.

Frps inntreden i byrådet medfører at Monica Mælands byrådsregjering igjen har flertall i bystyret. Det siste året har byrådet styrt med mindretall, men med uttalt støtte fra sin tidligere samarbeidspartner. Frp har støttet byrådet i så godt som alle saker utenom bompengepakken Bergensprogrammet.

- Vi skal vise at Bergen kan styres sammen med Frp, og ikke minst skal vi sikre økonomisk kontroll. Byen går inn i tøffe tider, og derfor trenger vi et flertallsbyråd, sier byråd Liv Røssland til nrk.no.