La oss spise oss ut av jule- og nyttårsfeiringa med noe som er lite brukt her i landet; GÅS.
Framgangsmåten minner om kalkun med stuffing og surring av bakbena.
Gås på menyen. Foto: Egil Torheim/NRK
Gås er litt fetere enn kalkun og and, og litt mørkere i kjøttet.
Slik gjør du det
Lag en stuffing av f.eks. epler, svisker og brød. Du kan og ha i andre tørkede frukter. Løft opp bakbena på gåsa og fyll med stufffing før du surrer opp bena. Smør fuglen godt inn med salt og pepper.
Beregn cirka 50 minutter steketid pr.kg på 150 – 170 grader i forvarmet ovn. Pensle gåsa underveis slik at den ikke blir tørr i ovnen, og husk den må få hvile etter stekingen før du skjærer i kjøttet.
Det viktige tilbehøret
Her kan du velge fritt men det er vanlig å bruke rødkål og rosenkål. Mange bruker vanlige kokte poteter, mens danskene de skal ha glasserte poteter( pillekartofler). Da koker du potetene nesten ferdige og steker de deretter i sukker på stekepannen.
Sausen lager du av sjyen som blir til under stekingen i ovnen. Bland den sammen med en kraft av grønnsaker og tilsett tilslutt saften av en presset appelsin. Dette siste gir sausen en frisk og rund smak.
Spis og nyt siste rest av jule- og nyttårsfesten – nå uke begynner vi på slankekosten.