Hopp til innhold

Gir Skutle én sjanse til

– Det har vært et politisk jordskjelv i Unge Høyre og mange har fått seg en lærepenge, sier Øyvind Halleraker. Han mener likevel at alle de narkotatte Høyre-medlemmene har en fremtid i partiet.

Øyvind Halleraker

LÆREPENGE: Stortingsrepresentant i Høyre, Øyvind Halleraker, mener at alle de narkotatte Høyre-medlemmene har fått seg en lærepenge, men at de likevel har en fremtid i partiet.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Til sammen er seks tillitsvalgte i Unge Høyre i Hordaland tatt for å ha brukt cannabis. Samtlige har fratrådt sine verv.

Den mest markante av dem er stortingsrepresentant Erik Skutle, som frasa seg alle sine partiverv etter å i politiavhør ha innrømt å ha røkt hasj ved én anledning som stortingsrepresentant.

Siden da har spekulasjonene vært mange på hva som vil skje med det 24 år gamle politikertalentet, som vant Unge Høyres elitekurs i 2012.

I helgen blir narkosaken tema under årsmøtet i Hordaland Høyre.

– Alvoret i dette gjør at jeg vil ta opp saken innledningsvis. Men når det er sagt, så er alle ungdomsmedlemmer hjertelig velkommen hos oss i helgen, sier fylkesleder Liv Kari Eskeland.

Skriver kontrakter

Dag Skansen

VIL TILGI: Dag Skansen minner om at også kua har vært kalv.

Foto: Høyre.no

Eskeland sier at Høyre må ta en viss selvkritikk for situasjonen som har oppstått i ungdomspartiet i Hordaland.

– Per i dag underskriver de en kandidatkontrakt med oss, men vi må åpenbart bli enda tydeligere på hva som forventes av våre tillitsvalgte, sier Eskeland.

Stortingsrepresentant Øyvind Halleraker medgir at saken har vert utfordrende for både Unge Høyre og moderpartiet.

– Det er ingen tvil om at saken er et jordskjelv for Unge Høyre og et tilbakeslag for Høyre.

Etter at Skutle-saken sprakk i media den siste uken av februar, har Erik Skutle blitt ivaretatt innad i stortingsgruppen.

– Jeg har hatt lange samtaler med ham, og han tar dette tungt. Samtidig har jeg også snakket med ham om hva som skal til for at han gjenopprette tilliten både innad i partiet. Dette er noe han vil bruke alle sine krefter til å jobbe for, sier Høyre-mannen.

Det betyr dermed at partiet er villig til å rehabilitere Skutle i denne stortingsperioden – dersom han ikke har befatning med narkotiske stoffer igjen.

Går i rette med pressen

Erik Skutle

MÅ VISE AVHOLD: Dersom Erik Skutle holder seg unna cannabis i fremtiden, vil han trolig kunne bli fullstendig rehabilitert i løpet av nåværende stortingsperiode.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Halleraker stiller seg uforstående til spådommene om at Erik Skutle vil ende sin politiske karriere i 2017, etter tre og et halvt år som anonym backbencher på Stortinget.

– Jeg leser i enkelte medier at vi slår av hånden på ham. Det gjør vi ikke, sier Halleraker.

For det er ennå lenge igjen av nåværende stortingsperiode, og både folk og presse har en tendens til å tilgi feilgrep fra norske politikere etter hvert som tiden går.

– Tre og et halvt år er lang tid. Han har mulighet til å rette opp i dette, dersom han tar de rette grepene. Det vil være veldig leit hvis Erik, som er et så stort politisk talent, ikke griper denne muligheten til å bygge opp ny tillit, sier Halleraker.

Den erfarne stortingsrepresentanten mener Skutle allerede har tatt et stort og viktig første skritt på veien mot total rehabilitering.

– Det var en god start å si fra seg alle partivervene. Det viser at han tar dette på alvor, sier Halleraker.

NRK har fått opplyst at det er Halleraker som skal uttale seg om Skutles fremtid i partiet. Han skal delta på årets landsmøte i Hordaland Høyre sammen med Skutle i Bergen.

Gruppeleder vil tilgi

Også blant lederskikkelsene på lokalt nivå i Bergen og Hordaland er mildere i tonen nå, enn de var før helgen.

Dag Skansen, gruppeleder for Høyre i Bergen bystyret, er opptatt av at kua også må huske at den har vært kalv. Han har tilbrakt mye tid i samtaler med de involverte politikerne i Bergen den siste uken, og beskriver flere av dem som «langt nede».

– De som har vært involvert har gjort noe de ikke skal gjøre, og har tatt konsekvensen av det. Samtidig har nok de fleste som er voksne i dag gjort noe dumt i sine yngre år. Jeg mener at det som disse ungdomspolitikerne har gjort er noe som kan og bør tilgis, sier Skansen.

Han håper ikke partiets medlemmer og ledere reagerer så sterkt at de seks narkotatte ungdommene forsvinner ut av politikken.

– Omfanget av denne saken viser at dette er et ungdomsproblem, og ikke et Unge Høyre-problem. Det som er skremmende med denne saken er den sosiale aksepten som cannabis har fått i ungdomsmiljøene, og det er dette vi må ta opp kampen mot, sier Skansen.