Gir bort gratishelg i havgapet: – Håper folk får smaken av det gode liv på landet

Øykommune i vest går nye veier for å lokke til seg tilflyttere.

Fedje sett fra trafikkstasjonen

INNBYGGERTALLET FALLER PÅ FEDJE: Antall fastboende på Fedje har sunket med nesten 90 personer siden 2007. Det bor kun 533 på øyen midt i havgapet, vest i Nordhordland.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Det første folk ser når de kommer i land, er skiltet hvor det står: «Velkomen heim». Det skal skape en godfølelse fra første stund. Skiltet viser at her på Fedje tar vi imot alle med åpne armer, sier Høyre-politiker og butikkeier Otto André Nordby.

– Samme om du er i Bergen eller på Fedje

Landsbyen i havet, like vest for Austrheim i Nordhordland, har slitt med synkende folketall i mange år. Den tidligere hvalfangst- og fiskerikommunen satser nå på eksklusivt brennevin og turisme, men hittil har det ikke vært nok til å stoppe den negative utviklingen.

Otto André Nordby foran velkommen-skilt på Fedje

ØNSKER VELKOMMEN: – Skiltet viser at her på Fedje tar vi imot alle med åpne armer, sier Høyre-politiker og butikkeier Otto André Nordby.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Nå vil kommunen og næringslivet på Fedje invitere unge familier til å prøvebo øyen en hel helg, i håp om at opplevelsen vil lokke dem til å bosette seg der.

Målgruppen er spesielt arbeidstakere som kan ta jobben med seg når de flytter.

– Koronapandemien har vist at man får mer fleksible arbeidsforhold. Stadig flere aktiviteter blir digitalisert. Derfor er det ofte det samme nå om du sitter i Bergen eller på Fedje, sier Nordby.

Bowlinghallen på F edje

EGEN BOWLINGHALL: Fedje har flere fritidstilbud som mange av nabokommunene på land ikke har. Et av dem er egen bowlinghall.

Foto: Fotofruene / Fedje kommune

Lokker med gratis barnehage

Det hårete målet er 729 innbyggere, tall ordfører Stian Herøy husker fra han var guttunge. Men bare noen få familier ville bety utrolig mye for den lille øykommunen, som i fjor hadde en befolkning på 533 fastboende personer.

– Vi trenger ungdommer med barn, eller ungdommer som har tenkt å få barn. Flere eldre flytter tilbake hit, og det er jo fint. Men vi har bruk for folk som kan fylle både skolen og barnehagen, sier Herøy.

Øyen i havgapet lokker de unge med gunstige økonomiske betingelser. Barnehage er nå gratis på Fedje, og kommunen har også subsidierte boligtomter nær sjøen.

– Generelt er det billigere å leve på Fedje. Det er billigere å kjøpe eller leie hus, og ikke har vi dyre bompenger som du må passere flere ganger for dagen. Så den økonomiske situasjonen for folk kan bli mye bedre her, sier Otto André Nordby.

Bente-Lene Bøen og Siri Fahlvik-Pettersen i landhandelen på Fedje

VIL HA UNGE TIL ØYEN: Innehaveren av landhandelen på fergekaien, Bente-Lene Bøen, selger Kleppe-boller til Siri Fahlvik-Pettersen. Begge er tilflyttere som har fått seg jobb på Fedje.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Vil samle tilflyttere i kontorfellesskap

En av de nye bedriftene i kommunen, whisky- og gin-produsenten Feddie Destillery, lover også å stille ubrukte kontorplasser til disposisjon, slik at tilflyttere skal slippe å sitte hjemme alene når de er på jobb.

– Det er fort gjort å gjøre dette om til et kontorfellesskap, sier daglig leder Siri Fahlvik-Pettersen mens hun ser ut over tomme kontorer i det gamle verftsbygget på øyen.

«Prøvebu Fedje»-prosjektet blir etter planen offisielt lansert i midten av mars, og først da blir det mulig for interesserte å søke.

Ordfører Stian Herøy og daglig leder på Feddie Destillery, Siri Fahlvik-Pettersen

VIL LAGE KONTORLANDSKAP: Daglig leder i Feddie Destillery, Siri Fahlvik-Pettersen (t.h.) viser et av de ledige kontorene i det gamle verftsbygget på Fedje til ordfører Stian Herøy (H).

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Skal ikke være en ferietur

– I første omgang er det snakk om en helg nå til våren. Vi håper og tror at dette tilbudet er noe som kan være med på å gjøre valget lettere for dem som allerede er litt i tenkeboksen om et liv på landet. Da er dette en ypperlig mulighet, sier Nordby.

– Hvordan skal dere sikre dere at dette ikke bare blir en gratisweekend for par som har lyst å komme seg bort en helg?

– Det er jo en prosess hvor du må sende inn en begrunnet søknad om hvorfor vi bør velge deg, samt litt om jobbsituasjonen i dag og hvordan den kan bli på Fedje. De besøkende vil også bli fulgt opp under oppholdet og i etterkant. Så det er ikke en ferietur det er snakk om.

Prøvebu Fedje-brosjyre

KLAR MED KAMPANJE: Denne brosjyren vil bli lagt ut på fergen og på strategiske steder i nabokommunene i tiden fremover.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Inspirert av Træna-tiltak

Konseptet er en lokal variant av et liknende initiativ på Træna i Nordland, hvor folk blir invitert til å teste ut øyen på Helgeland, fortrinnsvis i en periode på mer enn to-tre måneder. En familie har allerede flyttet til Træna , og flere andre har meldt sin interesse.

Prosjektleder og utviklingssjef Moa Björnson, som også er med i «Prøv en ø»-prosjektet på Anholdt i Danmark, syns det er stas at øykommunen i Vestland vil prøve ut noe liknende.

– Det er gøy at andre blir inspirert av det vi har satt i gang her. Om noen kopierer med stil, blir vi bare glade. Så heia Fedje og de andre kommunene som er i gang med bra tiltak, sier Björnson.

Moa Björnson, utviklingssjef, Træna kommune

GLAD FOR Å INSPIRERE: Moa Björnson er utviklingssjef i Træna kommune. Hun er svært fornøyd med at Fedje har adoptert deres konsept.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Kommer ingen vei uten å prøve

Også Regionrådet i Nordhordland er svært spent på om det siste påfunnet på Fedje kan føre til befolkningsvekst. Flere andre kommuner i regionen har forsøkt andre tiltak.

Blant annet prøvde Masfjorden kommune for en del år siden å selge boligtomter på auksjon med en startpris på ti kroner.

– En kommer i alle fall ingen vei om man ikke tør prøve noe nytt, sier leder i Regionrådet, Rune Heradstveit.

– Lykkes de, er det kjempeflott. Vi trenger utvikling i distriktet og at flere folk flytter til Fedje og de andre kommunene i regionen vår.

Hellisøy fyr på Fedje

POPULÆRT: Hellisøy fyr sør på Fedje er et kjent landemerke langs vestlandskysten. Stedet er også et populært overnattingssted for turister og kan bli brukt til å huse potensielle tilflyttere.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Spent på hvem som vil søke

Tilbake på Fedje er Nordby, ordfører Herøy og de andre i prosjektgruppen i full gang med f forberedelsene til det offisielle slippet i mars. En brosjyre om tilbudet skal legges ut på fergen og på sentrale punkt i nabokommunene.

– Vi er veldig spente på hvordan det blir og ikke minst på hvem som kommer til å søke, sier Høyre-mannen, som folk på Fedje nok kjenner mest som innehaver av stedets eneste dagligvarebutikk.

– Håpet er at dette kan bli en prøvesmak som gir dem smaken av det gode liv på landet og vipper dem i vår favør.