Hopp til innhold

Giftig lakselus-medisin kan bli stoppet

Den svært utbredte kombinasjonen av to medisiner mot lakselus er trolig langt mer farlig for miljøet enn først antatt. Nå truer fiskeriministeren med forbud.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, her under et besøk i Øygarden Hordaland, mener dagens ordning med

VIL HA TILTAK: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker, her fotografert i Øygarden, vil ha strakstiltak etter det ble klart hvor giftig metoden er for f.eks. reker.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Jeg er veldig bekymret, for vi vet ikke hvilken effekt dette har på miljøet, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) til NRK.

En fersk mastergradsoppgave ved Universitetet i Bergen viser at de to legemidlene i kombinasjonsmetoden, azamethipos og deltamethrin, er mye giftigere sammen enn hver for seg.

Are Kvistad

FRYKT I NÆRINGEN: Are Kvistad i Sjømat Norge er svært skeptisk til et forbud.

Foto: FHL, pressefoto

Oppgaven, som først ble omtalt av Dagens Næringsliv, viser at de to stoffene fører til over 50 prosent dødelighet for reker. Det samme gjelder hydrogenperoksid, som brukes til badebehandling i båter og i merdene.

LES MER: Rekene dør – lakselusmedisin får skylden

Tar beslutningen til våren

Nå vurderer Aspaker å legge ned et midlertidig forbud mot metoden, inntil man vet mer om skadevirkningene. Bakgrunnen er at myndighetene frykter bruken av metoden er i strid med miljølovverket . Beslutningen tas trolig i april.

– Vi må være tilbakeholdne med å eksperimentere med ting vi ikke vet hvordan virker, sier hun.

Oppdrettsnæringen skjelver og frykter oppblomstring av lakselus kan bli konsekvensen av et eventuelt forbud dersom det skjer allerede før neste sesong.

– Antall effektive hjelpemidler mot lakselus er altfor få. Hvis vi mister nok et middel i kampen mot lus, vil det kunne bli kritisk for oppdrettsnæringen, sier kommunikasjonssjef Are Kvistad i bransjeorganisasjonen Sjømat Norge.

Lakselus

UTVIKLER RESISTENS: Lakselusen blir etter hvert immun mot legemidlene. Derfor har kombinasjonsmetoden blitt svært populær de siste årene.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Har vært ansett som forsvarlige

I dag bruker ni prosent av alle landets oppdrettsanlegg medisiner mot lakselus. De siste årene er kombinasjonsmetoden blitt stadig mer brukt. Hvert av stoffene er godkjente behandlingsmetoder.

Kombinasjonsmetoden, som er utviklet fordi lakselusen bygger opp resistens mot enkeltstoffene, er derimot ikke godkjent.

Også bruken av hydrogenperoksid er sterkt økende. I fjor gikk det med 31 000 tonn av stoffet, en firedobling fra året før, skriver Dagens Næringsliv.

Fiskeriministeren sier myndighetene til nå har ansett metodene for å være forsvarlige. Samtidig har næringen vokst voldsomt, og utslippene av lakselusmedisinene tilsvarende.

– Nå har vi tatt tak i dette og jobber så raskt som vi kan, sier Elisabeth Aspaker til NRK.