Hopp til innhold

Giardia-utbrudd i barnehage

To barn i Damsgård barnehage i Bergen har fått påvist smitte av Giardia. Kommuneledelsen tror ikke smitten er kommet med drikkevannet.

Giardia-parasitten

Den fryktede Giardia-parasitten er påvist hos to barn i en barnehage i Bergen.

Foto: AP Photo/News Ltd / AP

Foruten de to bekreftede tilfellene av Giardia hos barn i barnehagen, har flere barn hatt symptomer som passer med en slik infeksjon.

Symptomer på Giardia-infeksjon er løs mage/diare, kvalme, magesmerter og ubehag i magen, dårlig matlyst og generell slapphet.

LES OGSÅ: Loddefjord må koke drikkevannet I Frykter parasitt i drikkevannet I Avslår erstatning til Giardia-ofre I Ny giardiarapport overrasker leger og forskere

Smittevernoverlege Øystein Søbstad sender i dag brev med hjem til foreldrene i den aktuelle barnehagen der han oppfordrer alle om å avgi nødvendige prøver.

Øystein Søbstad

Smittevernoverlege Øystein Søbstad.

Foto: NRK

Smitter lett blant barn

Søbstad sier til NRK at det mest sannsynlig er et barn som har fått smitten i seg utenlands.

– Når først en er smittet i en barnehage er det lett for at flere får den gjennom leg og i kontakten barnimellom.

Vi hadde et lignende tilfelle som dette like etter det store Giardia-utbruddet i 2004.

– Vi tror ikke smitten er kommet via drikkevannet. Da ville nemlig mest sannsynlig mange flere vært smittet, sier han.

Kan ha parasitten uten å vite det

Smittevernkontoret har gjort avtale med Haukeland universitetssykehus om at de vil bistå med undersøkelser i barnehagen. Også personer fra barnas daglige omgivelser får anledning til å teste seg.

– Giardia regnes som en allmennfarlig smittsom sykdom og det er derfor viktig at de som er syke eller smittebærere blir diagnostisert og får behandling så snart som mulig slik at vi hindrer videre spredning.

Internasjonale studier viser at mer enn halvparten av de giardiasmittede kan være symptomfri og vet derfor ikke om at de kan være smitteførende, sier smittevernoverlege i Bergen kommune, Øystein Søbstad.

Vannverk
Foto: Arild Moe / NRK

- Ikke fra vannet

Smittevernoverlegen kan ikke si noe sikkert om hva som er smittekilden.

– Et slikt utbrudd kan for eksempel starte med at en person har fått med seg parasitten fra et utenlandsopphold. Etter hvert som flere tester seg og vi får mer informasjon om de som blir syke, kan vi finne fellesnevnere.

– Kan smitten komme fra drikkevannet?

– Det er svært lite trolig. Da ville vi også hatt utbrudd andre steder, og det har vi ikke registrert, sier Søbstad.

De som tester positivt vil få tilbud om behandling fra Smittevernkontoret eller de kan få oppfølging hos sin fastlege. Giardia behandles med antibiotika.