Gatemusikant tiltalt: – Krevde penger fra prostituerte for gateplasser

En 37 år gammel mann er tiltalt for å presset prostituerte rumenere til å betale ham tusenvis av kroner for å gi dem adgang til å selge sex i Bergens gater.

Tiltalte spiller trekkspill

TREKKSPILL: I NRK Brennpunkts dokumentar Lykkelandet, ble mannen vist mens han spilte trekkspill sammen med sin sønn på gaten.

Foto: NRK

Mannen skal møte i Bergen tingrett mandag, tiltalt for brudd på den såkalte hallikparagrafen, samt en rekke andre lovbrudd.

Ifølge tiltalen har mannen presset minst syv rumenske prostituerte til å betale ham 4.000 kroner i måneden. Mot pengene skal han ha gitt dem lov til å selge seksuelle tjenester på gaten i Bergen sentrum.

– Vi mener at han har krevd inn gatepenger slik at prostituerte skulle få oppholde seg i sentrum, sier politiadvokat Sylvia Myklebust.

Mannen skal også ha skaffet kvinnene boliger hvorfra kvinnene solgte seksuelle tjenester. Han skal også ha hjulpet dem til opprette annonser på nettet for å fremme prostitusjon, samt fungert som mellomledd mellom de prostituerte og sexkjøperne.

Med kopp i hånden sitter de på gaten. Hvem er disse menneskene og hva lever de av? Brennpunkt har fulgt tiggermiljøet i Bergen i nesten to år, med skjult kamera og spaning. Bli med til Lykkelandet. Du tror knapt det du får se.

Del av nettverk

Også en annen mann, som skal ha hatt en mindre rolle i hallikvirksomheten, skal på tiltalebenken denne uken.

Myklebust mener at de to er del av et større kriminelt nettverk i Bergen. Den tiltalte skal ha leid et hus i Skuteviken, som ble sentrum for en rekke menneskehandel- og prostitusjonssaker i Bergen i 2015. Politiet mener at den nå tiltalte mannen var hovedmannen i det kriminelle miljøet fra Bacau i Romania.

Politiadvokat Sylvia Myklebust

POLITIADVOKAT: Sylvia Myklebust, politiadvokat i seksjon for organisert kriminalitet, fører saken mot den tiltalte mannen.

Foto: Mariann Reikerås / NRK

– Vi ser er at de tiltalte i denne saken her har familiær tilknytning og er kontrollert og sammen med personer som inngår i menneskehandelsaker og andre halliksaker og annen type kriminalitet, sier Myklebust.

– Det fremstår for politiet som om dette er organiserte grupper som driver multikriminalitet.

Hevder han tjener penger på gatemusikk

Den tiltalte hevder at han har tjent sine penger på gatemusikk og et håndverkerfirma.

– Personer i rumenske miljøet som driver med kriminalitet, hevder at penger som politiet mener stammer fra kriminalitet, stammer fra tigging, sier Myklebust.

NRK har prøvd gjentatte ganger å få en kommentar fra den tiltaltes forsvarer Ole Jakob Grythe-Hoff. Han har ikke svart på NRKs henvendelser.

Det er satt av seks dager til rettssaken.