Kan ha hindret storbrann på Bømlo, ble hentet av ambulanse

Hyttebrannen spredde seg og var lenge uten kontroll. 30 personer ble evakuert og fem fikk i seg røyk. En mann skal ha styrt brannen i riktig retning, og dermed hindret storbrann.

Hyttebrann på Bømlo
Foto: 03030-tipser

Store styrker med politi og brannvesen rykket kl. 17.10 ut til hyttebrann i Agasøstervegen på Bømlo. Brannen startet i en hytte og spredte seg til området rundt. Om lag 40-50 mål er svidd av, og hytten er totalt nedbrent.

Hindret storbrann

Rundt 30 personer ble evakuert og fem personer fikk i seg røyk.

– En av dem er en mann i slutten av 40-årene som lagde branngate ved å hogge ned trær og styre brannen i riktig retning. Dette kan ha vært med på å hindre storbrann, sier Victoria Hillveg, operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt.

Mannen, som har tilknytning til stedet, fikk røyk i seg og ble sendt av gårde med ambulanse.

– Han var våken og i ok form da han ble sendt fra stedet, sier Hillveg.

SJØSLUKKING: Slepebåten "Toranes" bistår slukningsarbeidet

SJØSLUKKING: Slepebåten «Toranes» bistår slukningsarbeidet.

Foto: INGVILD SJO / BØMLONYTT

Holder vakt utover natten

De evakuerte ble sendt hjem i 20.30-tiden.

– Det blir opprettet straffesak og etterforskningen vil forsøke å kartlegge hva som er årsaken til at brannen oppstod, noe som er vanlig prosedyre, sier Hillveg.

Brannvesenet og Røde Kors blir på stedet utover natten for å holde vakt.

– Det brenner i hytten enda. Vi har to båter med vannkanoner som holder på å slukke. Det er alltid en fare for at brannen blusser opp igjen i terrenget, og derfor vil vi holde vakt utover natten, sier Jon Helle, vaktleder i 110-sentralen sør-vest.

Kalte ut helikoptre og sivilforsvaret

Det gikk over to timer før brannvesenet fikk kontroll på brannen. Seks brannbiler jobbet på stedet sammen med to båter med vannkanoner. I tillegg ble sivilforsvaret og to brannhelikoptre kalt ut.

– Det er svært ugunstige forhold for brannvesenet. Vinden har snudd og dette har bidratt til at brannen har spredd seg i området, sier Christer Gilberg, operasjonsleder i 110 sentralen Sør-Vest.

Det er lite tilgang på vann i området. To båter, blant annet slepebåten «Toranes» og en tankbil fra Stord bistår slukningsarbeidet.

Gassbeholder ved hytten har sinket arbeidet

Brannvesenet ba først nødetatene om å holde en sikkerhetsavstand på 100 meter på grunn av en gassbeholder med butan som befant seg i boden på hytten.

– Vi tror at denne gassbeholderen har brent ut, men vi har ikke fått dette bekreftet. Innringere fra området har fortalt at de har hørt et smell, noe som kan tyde på at den er brent ut, sier Christer Gilberg i 110 sentralen Sør-Vest.

Det skal ikke ha vært noen personer i hytten da brannen oppsto.

– Siden vi ikke kunne komme nær hytten for å drive slukningsarbeid på grunn av gassbeholderen, kan dette ha bidratt til at brannen har fått utvikle seg, sier Gilberg.