Garasje tatt av flommen - flere hus evakuert

Sivilforsvaret er i høy beredskap og følger vannstanden i elven Opo i Odda gjennom natten. En garasje ble sent tirsdag kveld revet bort, og grunnen under flere hus er truet.

Flom+i+Odda-7.JPG

OPP TIL VEGGEN: Jan Åge Stengårdsbakken fikk Opovassdraget tett opp til husveggen i kveld. Ikke langt fra ham ble en garasje revet bort av den kraftige elven.

Elven Opo er en av flere vassdrag på Vestlandet som går langt over sine bredder natt til onsdag.

Landsdelen har vært kraftig rammet av store nedbørsmengder og flom det siste døgnet. I Hordaland har det vært 200-årsflom og i Sogn og Fjordane har flere hundre blitt evakuert fra hjemmene sine.

Utover natten er det ventet at nedbøren og vannmengdene i de mange vassdragene vil avta.

– Elven graver ut under husene

Elven Opo under flommen

ALARM: Denne gasstanken ved Opovassdraget førte til full evakueringsalarm tidligere i kveld. Sykehuset ble tømt da tanken havnet under vann.

Foto: Valborg Sekse

Elven Opo renner rett gjennom Odda sentrum og har i hele ettermiddag og kveld truet hus og bebyggelse langs elvebredden. Sent på kveld forsvant den første bygningen i vannmengdene.

– I 22.30-tiden fikk vi melding om at en garasje ble tatt av elven i Røldalsvegen i Odda. I tillegg til dette er en rekke hus evakuert i Odda, sier operasjonsleder Morten Kronen i politiet til NRK.

I 01-tiden i natt melder politiet at grunnen under flere hus er truet av vannet.

– Meldinger tyder på at elven graver ut grunnen under husene, skriver de på Twitter.

Tidligere i kveld ble sykehuset i Odda evakuert da en gasstank ble stående under vann i det samme vassdraget.

Slik så det ut i Opo i Odda tidligere i kveld:

Elven Opo i Odda går langt over sine bredder under flommen på Vestlandet.

SE VIDEO: Slik så det ut i vassdraget Opo i Odda tidligere i kveld.

10–15 hus evakuert

Flommen har rammet store deler av Vestlandet i dag. I Voss har det vært 200-års flom og Vossovassdraget gått langt over sine bredder – høyere enn det noensinne er målt.

Opovassdraget er et annet vassdrag nær bebyggelse som har truet folk og boliger. Hardanger-lensmann Terje Kvalvik forteller mer om situasjonen i Odda like før midnatt.

I tillegg til garasjen som ble revet bort, har en rekke husstander blitt evakuert i løpet av kvelden.

– Vi har evakuert mellom 10 og 15 hus. Det har vært litt ulik grad av evakuering. Noen har blitt anbefalt å flytte i kveld, andre har vi pålagt å flytte, sier han til NRK.

Opo renner over i Odda

FOSSE GJENNOM SENTRUM: Slik ser det ut langs vassdraget Opo i Odda i kveld. Veien er revet opp flere stedet og Sivilforsvaret står vakt langs elven i hele natt.

Foto: Leserbilde

Det er strekningen sør for Hjøllo-brua som har vært mest utsatt. Det er også her sykehuset ligger. Jan Åge Stengårdsbakken bor også i nærheten. Han har i kveld fryktet at huset hans skulle bli tatt av vannet.

– På et tidspunkt kom en enorm bølge med vann og jeg trodde huset skulle gå med. Heldigvis har elven gravet seg en grøft langs veien, slik at jeg har klart meg foreløpig, sier han til Aftenposten.

Laster kart, vennligst vent...

Sivilforsvaret står vakt

Sivilforsvaret ble i kveld kalt ut til Odda, og er i beredskap sammen med kommunen og politi.

– De står vakt med rundt 15 mann i hele natt. De vil ha patruljer på begge sider av vassdraget og følge situasjonen tett, sier Kvalvik.

Han er glad det så langt ikke er meldt om noen personskader i Odda.

– Da garasjen forsvant var det den første store materielle skaden vi har hatt på bygninger her i Odda. Ellers har det mest bare vært en del murer og forstøtninger ut mot elven som har blitt skadet, sier lensmannen.

I tillegg har asfalten på veien flere steder blitt revet bort.

– Det har vært en hektisk dag. Det mest dramatiske var da alarmen gikk ved gasstanken nær sykehuset. Da fikk vi først beskjed om å evakuere i en radius på over 300 meter nær tanken, men det ble heldigvis raskt nedskalert.

– Du kan trygt si at det har vært mye å gjøre. Alt i alt er det viktigste at ingen er skadet, sier Kvalvik.