Thomas (37) går Stoltzen for å takle tragedien

Denne helgen løper flere tusen bergensere opp Stoltzekleiven, i det som regnes som verdens tøffeste motbakkeløp. For Thomas Martinsen (37) blir lørdagens løp hans første lille seier etter at tragedien rammet i februar.

Thomas Martinsen prøver å ta livet tilbake etter at han mistet kona Lene i februar.

TØFF TID: Tankene på kona Lene (33) er aldri langt borte for Thomas Martinsen, som brått og uventet ble enkemann og alenefar i februar.

Thomas Martinsen i Stoltzekleiven

KJEMPER SEG TILBAKE: Thomas Martinsen har gått Stoltzen hvert år siden 2004, med unntak av 2006.

Foto: Tim Wassmo / NRK

– Nå går det greit å gå her. De første gangene var det veldig tøft. Tankene er jo der hele tiden, på det som var, sier tobarnsfaren, som har vært med på alle Stoltzekleiven Opp-løpene siden 2004, med unntak av i 2006 på grunn av en kneoperasjon.

Mistet sin kone i februar

Men i februar ble den lille familien rammet av en plutselig tragedie, da hans kjære kone, Lene, døde plutselig av hjerneblødning i en alder av bare 33 år. Brått var Thomas enkemann og alenefar til to gutter på åtte og to år.

– Jeg kan fortsatt ikke skjønne at det har skjedd, selv om det har gått åtte måneder. Hun var bare fantastisk, det er ikke noe annet å si, sier han når NRK møter ham på en av de siste treningsturene før lørdagens løp.

– Første tiden var et vakuum

Stoltzekleiven

TØFFE TAK: Stoltzekleiven består av over 800 trappetrinn. Tretrappene øverst indikerer at du nærmer deg mål.

Foto: Cavernia

For det var slett ikke selvsagt at Thomas skulle gå Stoltzen i år. De første månedene lå han i sengen eller på sofaen, sov knapt og slet voldsomt med å få i seg mat.

– De første månedene var et slags vakuum, som jeg knapt husker noe av. Hadde det ikke vært for de som fysisk dro meg ut av huset i april og mai, så vet jeg ikke om jeg hadde kommet i gang i det hele tatt, sier han.

I løpet av sommeren har den ferske enkemannen sakte bygget opp formen igjen, med Stoltzekleiven i september som det store målet. I sommer testet han formen i Skåla Opp i Nordfjord.

– Stoltzen var en viktig del av livet

Målet er å komme i samme fysisk form som før tragedien rammet. Hva stoppeklokken viser på lørdag, er ikke så viktig - i denne omgang.

– Stoltzen var en viktig del av livet mitt, og jeg håper den kan bli det igjen. Jeg har to små gutter å ta vare på. Jeg vil begynne i en ende og se om det kan hjelpe, sier Martinsen.

LES OGSÅ: Må gå Stoltzekleiven med sofa på ryggen

Utsikt over Bergen fra Sandvikspilen

FORMIDABEL UTSIKT: På toppen venter en unik utsikt over Bergen og innseilingen til byen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK