Går Norge på langs for å kvitte seg med traumene

Aiden Hall (27) ville vekke kroppen til live igjen. Nå går han fra Lindesnes til Nordkapp.

Aiden Hall sammen med Lars Monsen

TURGÅER: Aiden Hall prøver å gå 12 timer hver dag, men han lar seg ikke styre av det. Har han lyst til å slå leir tidlig en dag, gjør han det, sier han i samtale med Lars Monsen.

Foto: Sindre Skrede / NRK

– Jeg har jo bare 50 år igjen å leve. Skal jeg gå Norge på langs, er det greit å gjøre det mens jeg er ung og sprek. sier Hall.

Lars Monsen tar i disse dager hele Norges befolkning ut på tur – minutt for minutt. Forrige lørdag gikk tur-ikonet fra Rauhelleren til Heinseter på Hardangervidda.

På veien traff han 27 år gamle Aiden Hall. For seks uker siden begynte vestfoldingen på en enormt lang tur. Han skal nemlig gå Norge på langs fra Lindesnes til Nordkapp.

Men en ting skiller han fra mange som vandrer i den norske fjellheimen denne sommeren – han har posttraumatisk stresslidelse.

– Selv om jeg ble kvitt depresjonen som følger med den, følte jeg på en nummenhet og en likegyldighet til alt.

Ønsket en sjokkerende opplevelse

Aiden sier at han fikk posttraumatisk stresslidelse etter å ha opplevd omsorgssvikt i barndommen.

For ett år siden tok han valget. 27-åringen skulle spare alt han tjente og legge ut på en «gigantisk og umulig» langtur den påfølgende sommeren.

– På det tidspunktet visste jeg ikke at det var Norge på langs som var målet. For meg var det et mål at det ikke var en ferie på to uker. Jeg ville at det skulle være en sjokkerende opplevelse, slik at kroppen våknet til live igjen.

– Og da er naturen og turer svaret?

– Jeg mener svaret er at man må gjøre jobben selv. I hvert fall store deler av den.

Monsen - minutt for minutt

UT PÅ TUR: Lars Monsen møtte Aiden Hall på turen fra Raunhelleren til Heinseter lørdag.

Foto: Skjermdump / NRK

Fravær av stress

De første tre ukene var ingen dans på roser for Aiden. Han gikk rolig for å unngå gnagsår og slet seg gjennom terrenget. Sakte, men sikkert ble han sterkere. Nå koser han seg hver dag på tur.

– Det kan ikke beskrives med ord. Fraværet av stress. Er det mulig å være på et sunnere sted for et menneske? spør Aiden, som i dag er bosatt i Oslo.

– Blir du ensom?

– Nei, egentlig ikke.

Han sikter seg inn mot å ankomme Nordkapp i oktober, helst før det blir snø. Men med tre måneder igjen av turen tenker ikke Aiden for langt frem i tid.

– Jeg la ut et bilde på Instagram for å markere at jeg hadde vært ute på tur i én måned. Da begynte jeg å tenke på alt jeg har opplevd. Én dag føles som én uke fordi hver dag er fylt av så mange opplevelser.

Men han er varsom med å si at han er kvitt sin lidelse, selv om han nyter livet i fjellheimen.

– Jeg skal nok vente til jeg kommer hjem før jeg friskmelder meg selv.

Du kan følge Aidens reise på hans Instragram-konto, @aidenha11.