Fyverkerisalget til himmels

Øyelegene frykter flere øyeskader, for i år importeres det 70 prosent mer fyrverkeri enn i fjor.

Fyrverkeri på lager i Arna

MER ENN TIDLIGERE: I år er det importert mer fyerverkeri enn i fjor.

Foto: Gunhild Agdesteen / NRK

Etter at forbudet mot pinneraketter kom i 2008 gikk salget av fyrverkeri ned, men nå ser det ut til å ta seg opp igjen.

Tonnevis av fyrverkeri

Til Arna i Bergen kommer en del av fyrverkeriet som importeres fra Kina til Norge.

- Det er mellom 15 og 20 40-fots containere her, det er i underkant av 50 tonn rent krutt. I fyrverkeri er det betydelig mye mer, forteller Tor Erik Van Der Linden, daglig leder i Cosmos fyrverkeri.

- Vi har kunder fra Kirkenes i nord til Kristiansand i sør.

(Saken fortsetter under bildet.)

Tor Erik Van Der Linden

STORE MENGDER: Cosmos fyrverkeri i Arna i Bergen har importert mye fyrverkeri i år.

Foto: Gunhild Agdesteen / NRK

Millioner skytes opp

I år hadde lasten fra Kina med seg mer fyrverkeri enn i fjor. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at vi i år har importert for over 35 millioner i fyrverkeri, det er 70 prosent mer enn fjoråret.

- Det er kun de såkalte pinnerakettene som er forbudt å bruke. Alt det andre er det lov til å bruke. Det som kan bruke nå er litt mer nært, ikke det som du satte i ei flaske og lot det fyke til værs.

(Saken fortsetter under bildet.)

Thomas Normann var en av de 20 som ble truffet i ansiktet av nyttårsrakett.

SKADET: Thomad Normann fikk øyeskade i 2007. (Arkivbilde).

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen

Frykter flere skader

Ved øyeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus innhentes hvert år tall over alvorlige øyeskader i forbindelse med nyttårsfeiringen, og lege ved øyeklinikken Erlend Ulltang frykter flere skader.

- Dersom det selges mer fyrverkeri og brukes mer fyrverkeri så er sannsynligheten til stede for at det kommer inn flere alvorlige øyeskader.

- Her kan du se hvordan kruttslammet har slengt seg inn på slimhinnen i øyet og over hornhinnen. Det er betydelig hevelse på øyet. Vi vet at enkelte av skadene er så alvorlige at de vil føre nedsatt syn resten av livet, forteller Ulltang. Han viser fram et bilde av en øyeskade.

– Må behandles med respekt

Etter at forbudet mot pinneraketter ble innført ble antall øyeskader ved inngangen til det nye året halvert fra 20 til ti.

- Ti øyne er ti øyne for mye, uansett. Den nedgangen vi har sett etter forbudet mot pinneraketter er vi glade for, men vi skulle ønske at det hadde vært en enda større nedgang.

Legen ønsker seg et strammere regelverk for bruk av fyrverkeri.

- Med tanke på øyehelsen i Norge så synes jeg det er en fordel dersom det hadde vært en sertifiseringsregel for å skyte opp fyrverkeri.

Men fyrverkeriimportøren mener det ikke er nødvendig, dersom folk behandler fyrverkeriet med respekt.

- Alt kan misbrukes dersom man går inn for det. Fyrverkeri er farlig og skal behandles med respekt. Men behandles det med respekt er det en flott og trygg opplevelse, fyrverkeriimportør Tor Erik Van Der Linden i Cosmos fyrverkeri.