Hopp til innhold

Fylkeskommunen snur: Erik (22) får beholde skyss til jobben

BERGEN (NRK): Politikerne i Vestland ville kutte ordningen med jobbskyss til funksjonshemmede for å spare penger. Nå snur fylkeskommunen. – Vi innrømmer at vi har vært for raske med dette vedtaket, sier fylkesordføreren.

Erik Flage, Geir Flage

FÅR BEHOLDE TILBUDET: Erik Flage er avhengig av taxitransport for å komme seg til sin nye jobb i Åsane. Far Geir Flage tok opp kampen for å få fylkespolitikerne til å gjøre om på vedtaket. Nå har fylket snudd.

Foto: Paul André Sommerfeldt / NRK Vestland

Onsdag skrev NRK om Erik (22) og 130 andre funksjonshemmede som ville miste tilbudet om skyss til jobben. Fylkeskommunen besluttet å avvikle tilbudet fordi det nye storfylket måtte spare 40 millioner kroner i budsjettet for 2020.

Nå har fylkeskommunen snudd. Fylkesordføreren legger seg flat og beklager det han kaller et forhastet vedtak.

– Vi så ikke konsekvensene av dette vedtaket. Vi trenger å gå en runde med administrasjonen i fylkeskommunen og de kommunene det gjelder. Disse brukerne skal ikke oppleve den utryggheten som dette vedtaket medførte, sier fylkesordføreren i Vestland, Jon Askeland.

– Det er bare helt fantastisk

Eriks far, Geir Flage, er svært fornøyd med at fylket nå velger å legge seg flat og beklage vedtaket.

– Det er helt utrolig flott at de snur på dette. Dette ville berøre over 100 funksjonshemmede som ikke ville kommet seg til og fra arbeidsplassen, sier han.

Faren mener at de 8 millionene fylket ville spart på å kutte tilbudet er småpenger i forhold til hva fylket måtte betalt om brukerne måtte gått på Nav.

– Alternativet er å ikke kunne jobbe. Erik begynner å jobbe 30. august, så det er helt fantastisk at fylket nå tar grep, sier Flage.

Askeland sier han har fått sterke reaksjoner fra folk om vedtaket. Han presiserer at brukerne vil få en rask avklaring og at problemet skal løses opp før sommeren.

– Denne gruppen som det er snakk om har problemer med å omstille seg så fort og dette skapte en usikkerhet som er veldig forståelig. Vi vil ikke gå inn i sommeren med dette vedtaket hengende over dem, sier Askeland.

Det endrede vedtaket vil gjelde ut året.

Mistet skyss til jobben

22 år gamle Erik Flage har Downs syndrom og fikk nylig tilbud om jobb hos bedriften Spekter pluss i Åsane. Jobben ligger en drøy halvtime unna farens hus i Mathopen, der han bor halvparten av tiden.

Faren Geir Flage reagerte sterkt på at fylket ville kutte en ordning som gjorde at mange risikerte å bli sittende hjemme i stedet for å få verdifull arbeidserfaring.

Ifølge rutetabellen tar reisen til jobb mellom en time og en time og 20 minutter, avhengig av hvilke busser som går.

Geir Flage, Tone Nese, Erik Flage

SKUFFET: Geir Flage synes det er leit at Vestland fylkeskommune ikke vil opprettholde ordningen som gir sønnen skyss. Han får støtte av Tone Nese (t.v.) som også er forelder til en datter med transportbehov.

Foto: Paul André Sommerfeldrt / NRK

Ville spare 8 millioner

Ordningen har siden 90-tallet sørget for at funksjonshemmede og andre som ikke kan bruke det vanlige kollektivtilbudet, får tilrettelagt transport. For de fleste betyr dette å bli hentet av taxi eller minibuss.

I høst omtalte NRK saken da fylkesrådmannen la fram sitt kuttforslag. Nedleggelsen av tilbudet ville gi fylket en innsparing på drøyt 8 millioner kroner.

Håkon Rasmussen er fylkesdirektør for mobilitet og kollektivtransport i Vestland fylkeskommune.

Han uttalte onsdag at avviklingen kom som følge av at to fylker har blitt til ett. Sammenslåingen gjorde at det nye Vestland fylke enten måtte gå inn for å avslutte, eller videreføre ordningen.

– Vi forstår at dette er snakk om en sårbar gruppe. I prosessen så vi at det ikke er noen brukere i Sogn og Fjordane som har dette tilbudet. Å videreføre ordningen for hele Vestland ville gitt en vesentlig driftskostnad i mange år fremover, uttalte Rasmussen onsdag.