Fylkesmannen med sterk kritikk av Betanien

Sykehjemmet får i et tilsyn sterk kritikk etter at de ansatte en mann som var dømt for pasientovergrep i Danmark. Senere ble han også dømt for drap i Bergen.

Stiftelsen Hospitalet Betanien

Sykehjemmet Betanien i Fyllingsdalen i Bergen.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

Kritikken kommer etter at det i etterkant av en drapssak i Bergen kom frem at den dømte tidligere også skulle ha trakassert og gjort seksuelle tilnærmelser mot pasienter mens han var ansatt ved Betanien.

Fylkesmannen slår i rapporten likevel fast at tjenestene ved institusjonen har vært forsvarlige.

Brutalt drap

Det var i desember 2014 35 år gamle Yewhalashet Demeke Ameha ble knivstukket og drept i et bofellesskap i Fyllingsdalen i Bergen. Kvinnen ble påført til sammen 17 knivstikk.

En 51 år gammel mann ble siktet, tiltalt og senere dømt for drapet. Han var opprinnelig fra Sri Lanka, men hadde dansk statsborgerskap. Han var ukjent for politiet i Norge, men i Danmark var han dømt for tre overgrep. Først da han arbeidet som taxisjåfør. Senere overfor to utviklingshemmede kvinner som han var assistent for.

51-åringen ble dømt til psykiatrisk behandling, men flyktet til Norge og unngikk derved dommen. I Norge ble han i mars i år dømt til 15 års forvaring for drapet på den 35 år gamle kvinnen med en prøvetid på 10 år.

Setter i verk tiltak

​Den dømte 51-åringen var ansatt i en midlertidig stilling ved Betanien rehabilitering og sykehjem i to år. I denne tiden kom det inn flere klager mot han for uanstendig atferd overfor både pasienter og andre ansatte.

En overlege ble varslet om et av overgrepene, men tok ikke saken videre.

Fylkesmannen gir nå Betanien en frist på fire uker for å få på plass tiltak og rutineendringer.

– Vi er enig i konklusjon fra Fylkesmannen og tar selvfølgelig kritikken på alvor. Denne saken har vært utrolig tung for alle oss som jobber på Betanien. Vi kan ikke gjøre om på de feilene som allerede er gjort, men skal iverksette en rekke tiltak for at dette ikke skal skje igjen, sier styrer ved Betanien sykehjem Hilde Hagenes Christensen til NRK.