Hopp til innhold

Fylkeslegen mener siktede etter Nav-drapet har fått forsvarlig helsehjelp

Ifølge Fylkeslegen talte verken risikokartlegging eller andre tilleggsfaktorer for forhøyet voldsrisiko hos den drapssiktede 39-åringen.

Blomar ved Nav Årstad tirsdag

BLOMSTER: Det ble lagt ned lys og blomster utenfor Nav-kontoret på Årstad etter angrepet.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Mannen som er siktet for drap på en Nav-ansatt i Bergen 20. september i år, fikk forsvarlig helsehjelp i årene før hendelsen. Det slår fylkeslegen i Vestland fast i en tilsynsrapport.

Knivangrepet på Nav-kontoret på Årstad rystet Bergen i september. Avdelingsleder Marianne Amundsen (57) ble drept, og den ansatte Ida Aulin (29) ble alvorlig skadd i angrepet.

En 39 år gammel mann ble pågrepet på stedet. Han er varetektsfengslet, siktet for drap og drapsforsøk.

Knivangrep Nav Årstad Bergen

AKSJON: Politiet rykket ut til knivangrepet på Nav Årstad i Bergen med tungt bevæpnede politistyrker.

Foto: Synne Lykkebø Hafsaas

Siktede fikk hjelp etter episode

I etterkant av drapene opprettet Fylkeslegen tilsyn, for å granske helsehjelpen den siktede mannen har fått etter at han flyttet til Bergen i 2013.

Nå er konklusjonen klar, og Fylkeslegen mener at den siktede har fått forsvarlig helsehjelp.

Etter at den siktede mannen flyttet til Bergen, har han fått helsehjelp ved psykiatrisk sykehus, distriktspsykiatrisk senter, legevakt og fastlege.

Under en episode i 2015 viste mannen frem kniv og bad om hjelp, men ingen kom til skade. Han ble i etterkant av episoden lagt inn akutt ved psykiatrisk sykehus for frivillig behandling.

Ikke tegn til voldelig adferd

Det ble gjort enkle kartlegginger av voldsrisiko under oppholdet, der voldsrisikoen ikke ble vurdert som forhøyet. Fylkeslegen skriver også at ved gjennomgang av journalen ble det heller ikke funnet andre kjente tilleggsfaktorer som talte for voldsrisiko, som for eksempel tidligere vold.

Etter mannen ble utskrevet fra psykiatrisk sykehus ble han fulgt opp av fastlegen, men dette ble avsluttet av mannen selv i 2017.

Symptomene og lidelsene mannen hadde ble tatt på alvor og fulgt opp, skriver fylkeslegen i pressemeldingen. Det legges til at den siktede mannen ikke har vært i kontakt med helsevesenet det siste året.

BA omtalte saken først.