– Torget i Bergen er fåfengt nostalgi

Kommentator Frode Bjerkestrand i Bergens Tidende tar i dag orde for å legge ned Fisketorget i Bergen. Reiselivsdirektør Ole Warberg sier byen ikke blir den samme uten.

Fisketorget

HVORDAN SKAL TORGET VÆRE: Igjen krangler bergenserne om en av byens største turistattraksjoner.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Bergens Tidende sin kommentator Frode Bjerkestrand har fått en og annen bergenser til å sette kaffen, eller kanskje et fiskebein i halsen, med førstesideoppslaget om Torget i Bergen, og tittelen: «Legg det ned».

Selv mener han Torget opp igjennom årene har kostet fryktelig mye penger.

Nå er området redusert til en tumleplass for cruiseturister om sommeren der det blir solgt scampi og ris.

Frode Bjerkestrand, BT

– Vi har blant annet fått en mathall som ikke fungerer etter intensjonene. Nå ligger Torget brakk store deler av året. Det er ikke folkeliv der fra månedsskiftet september/oktober og frem til april. Nå er området redusert til en tumleplass for cruiseturister om sommeren der det blir solgt scampi og ris.

– Ikke villig til å ofre Torget

Bergen har mange attraksjoner. Torget er bare en av dem. Likevel er reiselivsdirektør Ole Warberg ikke villig til å ofre Torget slik det er i dag.

– Torget er selvsagt en viktig del av turistenes opplevelse av Bergen, men det er også en viktig del av bergensernes sinn. Det er alltid slik at det som er bra for bergenserne også er bra for de tilreisende turistene.

– Men er Torget slik det fremstår i dag det Torget vi egentlig ønsker å vise frem?

– Vel det har vel aldri vært så høy omsetning som det er i dag. Samtidig er det klart at det finnes forbedringer som kan gjennomføres på flere områder. Dette går både på kvalitet og estetikk. Skal det være en markedsplass eller skal det være et serveringsområde. I dag er det jo mer og mer blitt et serveringsområde, og det er ikke nødvendigvis det de tilreisende turistene ønsker å oppleve, sier Ole Warberg.

Hva synes du om at byens største avis skriver over hele forsiden, «legg det ned»?

– Jeg synes det er spennende med nye tanker og et slikt utspill kan sikkert også ta debatten et steg videre. Utover å jobbe med kvalitet og estetikk mener jeg det også kan være lurt å jobbe mer med lokale og særpregede varer fra regionen vår.

Høyr debatten i Hordaland i Dag.

HØYR DEBATTEN: Frode Bjerkestrand og Ole Warberg møtte til debatt i Hordaland i Dag i NRK P1. Heile debatten høyrer du her. Programleiar Jan Børge Leirvik.

– Endringer helt nødvendig

Frode Bjerkestrand mener Torget i fremtiden bør brukes til helt andre ting. Noe som kan gjøre det til en flottere og bedre attraksjon både for tilreisende og bergensere.

– Nå når også Mathallen begynner å bli en belastning så er det kanskje på tide å sparke i gang en ny debatt om hva vi kan bruke dette fantastiske området til, sier han.

– Men kan en internasjonal storby som Bergen klare seg uten en sentral markedsplass for fisk, blomster, frukt og grønnsaker?

Tanken om at Torget i fremtiden skal være et lokalt fiskemarked holder ikke. Det er bare nostalgi og vi kan ikke leve evig på dette.

Frode Bjerkestrand, BT

– Vi har hatt et politisk regime i denne byen som har vært så kortsynte at de har tillatt utbygging av svære kjøpesentre utenfor bykjernen, som har tatt livet av småhandelen i sentrum. Derfor er dette en politisk villet utvikling. Nå har politikerne prøvd alt. Det er brukt 150 millioner kroner i et forsøk på å få Torget til å fungere ved å bygge en Mathall som likevel viser seg å ikke fungere. Nå er det tid for å stoppe litt opp, se på hva vi har gjort og hva vi kan gjøre for å snu utviklingen, sier Frode Bjerkestrand.

– Tanken om at Torget i fremtiden skal være et lokalt fiskemarked holder ikke. Det er bare nostalgi og vi kan ikke leve evig på dette.

– Må knyttes nærmere Torgallmenningen

Frode Bjerkestrand tar nå til orde for å flytte Bergens populære «Vil Vite» senter til Torget. Dessuten vil han ha vekk biltrafikken både fra Torget, Bryggen og Vågsbunnen for å revitalisere området.

– Torget må knyttes tettere til byens viktigste handelsområde på Torgallmenningen. Vi må få et sammenhengende mingleområde fra Ole Bullsplass til Kjøttbasaren slik det var for 150 år siden.

Dette er fornuftige tanker, mener reiselivsdirektør Ole Warberg:

– Det er plass til en markedsplass i Bergen, men det er kanskje ikke plass til en markedsplass hele året. derfor blir vi nok nødt til å rendyrke den muligheten som ligger i torgområdet i sommerhalvåret.

LES OGSÅ: – Det er ei skam for Bergen