Hopp til innhold

De bor like ved fem kraftverk. Nå frykter de strømregningen skal knekke butikken

Strømpriser opp mot fem kroner kilowattimen har rammet den lille butikken hardt. – Jeg er usikker på hvor lenge vi kan holde på, sier Per Åge Lyngnes. Nå håper han regjeringen snart har nyheter til næringslivet.

Torill og Per Åge Lyngnes på Matre i Kvinnherad

BEKYMRET: En av kraftanleggets nærmeste naboer holder på å gå dukken på grunn av dyre strømregninger.

Foto: Olav Røli / NRK

– Det er jo litt irriterende å betale så mye når vi bor rett ved et kraftanlegg og i en kraftkommune. En kan jo ikke drive butikk uten å bruke strøm, sukker Torill Lyngnes.

Den lille bygden Matre i Kvinnherad, med bare 80 innbyggere, ligger bare noen få kilometer fra Blåfalli, kraftverkene i Blådalsvassdraget. Der produseres det nok strøm til å forsyne halve Bergen.

– Hadde aldri drømt om dette

Likevel holder den kombinerte bensinstasjonen og butikken i bygden nå på å gå dukken på grunn av ekstremt dyre strømregninger.

De holder til helt innerst i fjorden, like før oppstigningen til fjellområdene hvor kraftverkene ligger.

På det verste har strømprisen vært oppe i over fem kroner per kilowattime.

– Jeg hadde aldri drømt om at noe slikt kunne skje. Min far sa: «Hva er det som skjer?». Da var strømprisen oppe i 40 øre. Hadde han sett prisene i dag, ville han garantert ringt rett til Støre, sier innehaver Per Åge Lyngnes.

Torill og Per Åge Lyngnes i Matre i Kvinnherad

Paret forsøker å spare strøm der de kan, og har gjort flere endringer i butikklokalet.

Foto: Olav Røli / NRK

Kostbare kjølere

Kraftproduksjon har vært sentralt i Matre i mange tiår. Per Åges forfedre var positive til utbyggingen, selv om den hadde sin pris.

– Bygden har gjort alt for å få dette til, og flytta både hjem og gårder. De ga alt for at vi skulle få strøm. Og nå etterpå skal vi selge alt, og så skal EU & co bestemme prisene.

Paret har installert både ledlys og varmepumpe for å spare på strømmen. Men det er grenser for hvor mye de kan spare i butikklokalet og i verkstedet. Blant annet har butikken en rekke åpne kjølere som bruker masse strøm.

Les også: Regjeringen lyttet til fortvilte Ap-ordførere – likevel uteble strømløftene

Odd Stangeland
Odd Stangeland

Krever strakstiltak for næringsdrivende

Per Åge Lyngnes frykter det kan bli tøff vinter. Han er ikke sikker på om butikken og bensinstasjonen vil overleve.

– Jeg er usikker på hvor lenge vi kan holde på. Regjeringen må komme med strakstiltak, de må gi støtte også til næringslivet. Nå går det på egenkapitalen og oppsparte midler. AS Norge har jo god råd, sier Lyngnes.

Han får støtte av varaordføreren i Kvinnherad, Leif Sverre Enes (H):

– Dette er hardt og brutalt for næringslivet. Regjeringen må komme på banen, sier han.

Les også: Advarer mot strømhjelp til bedriftene: – Da blir prisen presset ytterligere opp

Statistikklovutvalget overleverer rapport til finansminister Siv Jensen
Statistikklovutvalget overleverer rapport til finansminister Siv Jensen

Kraftlagsdirektør: – Uholdbart prisnivå

Til og med direktøren i Sunnhordland kraftlag, som tjener gode penger på de høye kraftprisene, innrømmer at situasjonen er ekstrem.

– Det er et uholdbart prisnivå vi lever i som er frustrerende for alle, også oss. Vi ønsker ikke å være i en situasjon hvor det er veldig stor forskjell på det folk forventer å betale og den faktiske prisen, sier direktør John Martin Mjånes.

I fjor kunne kraftlaget notere seg for et overskudd på 700 millioner kroner etter skatt på en omsetning på 2,1 milliarder kroner. 2022 kan bli enda bedre.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er under hardt press både fra opposisjonen og egne ordførere i spørsmålet om kraftprisene. Tidligere denne uken signaliserte Støre at regjeringen nå ser på mulige støtteordninger for næringslivet.