Frykter mindre makt til Frp

Ti fylkeslag i Frp vil ekskludere lokalpolitikere som stemmer for bompenger. Terje Søviknes mener forslaget vil spille partiet ut over sidelinjen.

Terje Søviknes

FRYKTER KONSEKVENSER: Os-ordfører Terje Søviknes går mot partiets politikk. Han frykter et konsekvent bompenge-nei vil ramme partiet hardt.

Foto: Nejad, Arash A. / SCANPIX

Ordføreren i Os er en av flere Fremskrittsparti-ordførere som går imot partiprogrammet og fører en politikk med bompengefinansiering av veiprosjekter . Ikke fordi han mener det er en god løsning, men fordi han mener alternativet er uaktuelt.

- I mange situasjoner er det et spørsmål om vei eller ikke vei sier Søviknes til NRK.no.

LES OGSÅ: Bompengestrid kan stoppe Søviknes

Kenneth Svendsen (FrP)

VIL KASTE UT: Kenneth Svendsen i Nordland Frp mener partiet svekkes av lokalpolitikere som tillater bompenger.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

- Får det slengt i ansiktet

Stortingsrepresentant Kenneth Svendsen, som også er leder i Nordland Frp, er en av mange som ønsker å ekskludere lokalpolitikere i partiet som går imot partiets politikk . Han mener Søviknes og andre som tillater bompenger skaper et tillitsproblem for Fremskrittspartiet overfor velgerne.

- Lokale representanter får dette slengt i ansiktet både i debatter og når de står på stand under valgkampen. Folk sier at med en gang vi kommer i posisjon, gjør vi noe helt annet enn vi har sagt, sier Svendsen til NRK.no.

Nordland Frp og ni andre fylkeslag vil på kommende helgs landsmøte fremme forslag om at lokalpolitikere skal ekskluderes dersom de innfører en politikk som bryter med partiprogrammet.

- Går man motsatt vei, rører du ved partisjelen, argumenterer Svendsen.

Frykter valg-konsekvenser

Et slikt landsmøtevedtak vil gjøre det umulig for Frp-politikere å si ja til bompengefinansiering av veiprosjekter.

Søviknes frykter at dette vil gjøre det mye vanskeligere for partiet å opnnå makt.

- Dette kan føre til at vi kommer i posisjon i langt færre kommuner, rett og slett fordi vi ikke kommer oss til forhandlingsbordet. Det kan også få konsekvenser for muligheten til å danne regjering etter stortingsvalget i 2013, sier Søviknes.

Fylkeslagene til storbyene Oslo, Bergen og Stavanger går alle mot ekskluderingsforslaget. Dette er byer hvor Fremskrittspartiet har vært med på å administrere milliarder av bompengekroner.

- Må gi og ta i posisjon

Bompenge-bråket i partiet gjorde også at Fremskrittspartiet gikk ut av byrådet i Bergen da byens regjering skulle vedta bompengefinansiering av Bybanen og Ringvei Vest. Partiet gjorde nylig comeback i byrådet .

Søviknes mener det ikke er tilfeldig at fylkeslagene med flest Frp-ordførere går imot forslaget.

- Når man samarbeider med andre partier, må man gi og ta. Den øvelsen er det kun de som har vært i posisjon som har vært gjennom, sier Os-ordføreren.