Frykter at eldre blir presset ut av arbeidsmarkedet

Nedbemanningen vil gå ut over seniorer som ønsker å jobbe lenger, mener Seniorsaken.

Pensjonister (Illustrasjonsfoto)
Foto: JONATHAN NEED

- Enda flere vil bli presset ut i en dødskjedelig situasjon, hvor man går og vandrer rundt på norske handlesentre og sitter på den berømte benken i parken, sier daglig leder i Seniorsaken, Tore Henning Larsen.

Sju av ti arbeidstakere over 60 år sier i seniorbarometeret til Senter for seniorpolitikk at de ønsker å jobbe etter pensjonsalderen. Men finanskrisen gjør at mange bedrifter nedbemanner, og Larsen frykter nå at eldre vil bli presset ut av arbeidsmarkedet.

- Seniorpolitikk har vært et honnørord som har hatt sterk støtte i de politiske miljøene de siste årene. Nå får vi en test på om dette er reelt, sier seniorforsker Rune Ervik, seniorforsker ved Rokkansenteret ved Universitetet i Bergen.

Han tror at bedriftenes forestående nedbemanninger vil ramme de eldste.

- Det kan hende at de må gå av med pensjon tidligere enn tenkt, gjennom såkalla naturlig avgang, tror han.

Kunnskap før alder

Bergen Næringsråd tror ikke på Seniorsakens spådommer, og tror at holdningene til eldre arbeidskraft de senere årene har snudd mer i deres favør.

- For å klare seg i et tøft marked må man ha kompetanse og da blir de beste med videre. Næringslivet ser ikke så mye på alder, kjønn og nasjonalitet når de nedbemanner, men hva man kan, sier kommunikasjonsansvarlig i Bergen Næringsråd, Atle Kvammen.

Han mener at jobbene til de med korttidsengasjementer ryker først og at det blir slutt på sluttpakker.

- Når næringslivet har det tøft, får man ikke tilbud om sluttpakke. For det har man ikke råd til i nedgangstider, sier han og advarer bedrifter mot å kvitte seg med seniorarbeidskraften.

- Prognosene tilsier at vi vil mangle arbeidskraft igjen om noen år. Man bør tenke langsiktig og ikke sparke ut folk nå, sier han.

Spesialordning for seniorer

I Bergen kommune har man gjennom en seniorsatsing tilbudt folk som vil jobbe etter pensjonsalderen å få sette av én arbeidsdag i uken til et arbeid de brenner for.

Blant dem som har benyttet seg av tilbudet er Berit Berntsen. Hun jobber ved Hålen skole i Bergen og skulle gått av med pensjon for to år siden.

- Det at noen har bruk for oss i arbeidslivet, er veldig viktig, sier hun, men ville ikke stått i veien for unge, nye krefter.

- Det er tross alt dem som er fremtiden og de kan ikke gå arbeidsledige. Det blir helt feil, sier hun.