Frp ut av byrådet i Bergen

Krf og Høyre skal styre videre i mindretall. Ordføreren blir sittende.

Øistein Christoffersen og Liv Røssland
Foto: Ingrid Langeland Olderbak / NRK

Etter at bystyremøtet var over mandag kveld, informerte byrådsleder i Bergen, Monica Mæland (H) bystyregruppene til Høyre, KrF og Frp om at sistnevnte parti trolig må forlate byrådet i løpet av uken.

Tirsdag ble det bekreftet på en pressekonferanse at Frp er ute av byrådet.

Årsaken er at Frp på bakgrunn av landsmøtevedtaket i fjor vår, ikke kan stemme for innkrevning av bompenger til videreføringen av Bergensprogrammet, skriver BA.

- Kan ikke utsette

Dermed havner de i en klemme siden byrådet vil vedta en søknad om økt bompengefinanisering i Bergensprogrammet.

SE PRESSEKONFERANSEN I OPPTAK HER!

Byrådets pressekonferanse
Foto: Anette Berentsen / NRK

- Vi har diskutert en utsettelse av saken, det går ikke, og det er frister vi ikke råder over. Vi må rekke bystyrets behandling i mai, fylkestinget i juni, vi må rekke en stortingsmelding før nyttår for at ikke disse prosjektene skal rigges ned, sa byrådsleder Monica Mæland på pressekonferansen.

Hun fortsatte med å si at de også har diskutert en folkeavsteming, og at det har diskutert sakens innhold og gitt hverandre tid til diskusjon rundt alle tema.

Truet med eksklusjon

- Vi har konsultert ledelsen i Frp, det er naturlig siden vi har et landsmøtevedtak når det gjelder bompenger. Men den avgjørelsen vi har tatt har vi tatt helt alene, sier Fremskrittspartiets Liv Røssland. Det er hun og Øistein Christoffersen som nå går av som Frp-byråder.

Det skal være Frp sentralt som har truet de lokale partimedlemmene med eksklusjon dersom de stemte for en innkrevning av bompenger til trinn to av Bybanen og Ringvei Vest. Det avviser Øistein Christoffersen.

- De har vært orientert om saken, og de er orientert om det vi gjør. Men eksklusjon har ikke vært noe tema, sier han.

- De blir styrt

Gruppeleder for Arbeiderpartiet Terje Ohnstad er overrasket over det som nå har skjedd.

- Jeg er forundret over begrunnelsen på hvorfor de har valgt å gå ut av byrådet. På meg virker det som om de er styrt fra sentralt hold og at de ikke har noen innflytelse på denne saken lokalt. Det er merkelig for dette er en viktig sak for Bergen, sier Ohnstad.

Han tror ikke at det at Frp går ut av byrådet i Bergen vil føre til store endringer i politikken til byrådet.