Hopp til innhold

Har laget kaffe i 140 år. Nå skal lukten fra Friele-fabrikken sjekkes for første gang

MIDTTUN (NRK): Da kommunen fikk bekymringsmelding om kaffelukten fra Friele-fabrikken, oppdaget de at de ikke vet hva som slippes ut.

Friele-fabrikken i Bergen

BRENNERI: En søyle av røyk står opp fra Friele-fabrikken når de brenner kaffe. En bekymringsmelding har ført til at det nå skal gjøres tilsyn på fabrikken.

Foto: Christian Lura / NRK

Etter 221 år i Bergen, de siste 140 årene som kaffebrenneri, skal Kaffehuset Frieles kaffelukt bli kontrollert av miljømyndighetene for første gang.

Det begynte med en e-post fra en nabo, nylig innflyttet til Midtun der kaffelukten fra Friele-fabrikken aldri er langt unna neseborene.

– Min datter har hatt noen luftveisproblemer etter at vi flyttet til Bergen. Derfor spurte jeg kommunen om de visste hvilke stoffer røyken fra Friele inneholder. Hun må jo oppholde seg i den røyken hele dagen, forteller faren.

Usikker på utslippene

Det viste seg at kommunen ikke vet hva Friele slipper ut. Det vet heller ikke Fylkesmannen, som er statens tilsynsmyndighet i Vestland.

Derfor skal de nå på besøk til Friele for første gang.

– Det finnes ingen utslippsgrenser for kaffebrennerier. Men alle bedrifter har et selvstendig ansvar for å forhindre forurensende utslipp, sier miljødirektør Kjell Kvingedal hos Fylkesmannen.

– Lukt kan være krevende å håndheve. Opplevelsen av lukt varierer fra person til person, legger han til.

Herman Friele

KUN DAMP: Herman Friele sier bedriften han ledet i mange år, kun slipper ut damp med noen få partikler som lukter kaffe.

Foto: CHRISTIAN LURA / NRK

– Stort sett damp

Den tidligere kaffehuseieren Herman Friele er sikker i sin sak. Bedriften har aldri hatt tilsyn fra Fylkesmannens miljøvernavdeling før.

– Men det er bra at de engasjerer seg. Hvis noen naboer er bekymret, er det myndighetenes jobb å kontrollere og berolige, sier Friele til NRK.

– Det er stort sett damp som kommer ut. Og så er det noen partikler fra brenneprosessen. Men jeg mener fabrikken har noen av de reneste utslippene i bransjen.

Friele kan ikke huske noen klager på kaffelukten før. Bergen kommune registrerte en klage for cirka 20 år siden.

– Naboene delte seg i to leire; de som mente at kaffeduften gjorde det vanskelig å selge boligen, og de som mente den tvert imot var et pluss. Og så polemiserte de i avisen. Det syntes jeg var artig, sier Friele.

Besøker fabrikken i slutten av måneden

Friele-familien drev firmaet i syv generasjoner, men solgte kaffehuset til det internasjonale storkonsernet Jacobs Douwe Egberts (JDE) i 2013.

JDEs kontaktperson Alexandra Iskandar skriver i en e-post til NRK at fabrikken ble miljøsertifisert i 2011, og at ledelsen stadig utforsker flere måter å redusere fabrikkens miljøavtrykk på.

– Vi samarbeider godt med bedriften, sier Kvingedal som planlegger bedriftsbesøk i slutten av februar.