Frelsesarmeen sliter med å få tak i mat

I mange år har kjøleskap vært overfylt med mat til vanskeligstilte, men nå må Frelsesarmeen på Stord sende folk hjem uten middagsmat i posene.

Nesten tomt kjøleskap hos frelsesarmeen

TOMT: I kjøleskapet til Frelsesarmeen på Stord er det nesten tomt fordi Kiwi gir mindre bort. Sonja Heie i Frelsesarmeen på Stord er fortvilet over situasjonen.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Sonja Heie i Frelsesarmeen på Stord må sende folk hjem uten middagsmat i posene.

– Før jul var alle fryseboksene fulle, de var så full at vi nesten ikke fikk mat opp i dem. Nå er de nesten helt tom, det eneste vi har igjen er litt pålegg, sier en trist Heie.

Gir mindre

Hver tirsdag og fredag deler hun og de andre frivillige ut mat til de som har behov. Siden 2005 har Frelsesarmeen hatt en avtale med Kiwi og nytt godt av holdbarhetsgarantien deres.

– Det er trist å si til de som kommer at vi ikke har noe, jeg syns det er ille, sier Heie.

Nesten tomt i fryseren

Tidligere var fryserne til Frelsesarmeen på Stord så overfylt at det var vanskelig å lukke dem. Nå er det nesten helt tomt.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Tidligere fikk de mat som nærmer seg utløpsdato fra Kiwi, men etter nyttår har kjeden solgt varene til rabatterte priser. Det betyr langt færre varer til Frelsesarmeen.

– Før fikk sjåførene våre ta med seg alle varene som var i ferd med å gå ut på dato, men fjerde januar i år fjernet kiwi holdbarhetsgarantien og selger nå varene til halv pris, sier Heie.

For lite mat

Gunnar Flørenes Gundersen korpsleder i Frelsesarmeen liker ikke situasjonen, men klandrer ingen.

– Jeg har full forståelse for at butikkjedene må tenke på økonomi og konkurranse, men det kom litt brått for å si det sånn, sier Gundersen.

Han forteller at de prøver å finne løsninger på hvordan de skal skaffe mat.

Gunnar Flørenes Gundersen

Gunnar Flørenes Gundersen er korpsleder i Frelsesarmeen.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Vi har fått mat gjennom en lang periode. Plutselig var det er mye mat som ble stoppet, sier Gundersen.

Vil fortsette å gi

Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Akvaag Arvin, understreker at de fremdeles samarbeider med Frelsesarmeen.

– Vi ønsker å opprettholde avtalene med de veldedige organisasjonene. Vi oppfordrer alle butikkene til å fortsette å gi, det gjør vi også hver dag over hele landet, men det går dessverre noe utover volumet, sier Arvin.

På listene til Sonja Heie i Frelsesarmeen på Stord er det 470 stykker som står i kø for å få mat.

– Familier med barn er glad i å få sjokolade, men nå har vi ingenting. Det er helt forferdelig å ikke kunne gi, sier Heie.