Hopp til innhold

Åtte personer skadet i kollisjon mellom fregatt og tankskip

ØYGARDEN (NRK): Fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet Sola TS ved Stureterminalen i Øygarden. 137 personer ble reddet i land.

Dieselsøl etter fregattkollisjon i Øygarden

DYTTET PÅ LAND: Fregatten KNM «Helge Ingstad» fikk store skader i sammenstøtet med tankskipet, og ble dyttet på grunn med vilje for at den ikke skulle synke.

Foto: Kystvakten

Det var klokken 04.03 natt til torsdag at Hovedredningssentralen ble varslet om en alvorlig skipsulykke ved Stureterminalen i Øygarden i Hordaland.

Fregatten KNM «Helge Ingstad» hadde kollidert med skipet Sola TS. Det maltiske tankskipet hadde akkurat gått ut fra havnen på Stureterminalen og skal ha vært lastet med råolje.

Få minutter senere kolliderte tankskipet med fregatten fra Forsvaret.

– Fregatten mistet styring og kontroll, og begynte å drive. Det var 137 personer om bord, fortalte Eirik Walle ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til NRK.

SE VIDEO: Her krenger fregatten voldsomt.

Stor redningsaksjon

En større redningsaksjon ble satt i gang. Båter i nærheten ble tilkalt, og både redningsskøyter og Røde Kors rykket ut.

137 personer ble evakuert over i andre båter og fraktet inn til land. Åtte personer på fregatten fikk lettere skader i sammenstøtet. Klokken 06.40 var alle kommet i land.

– Seks personer er sendt til lokal legevakt, mens to er sendt til Haukeland Sykehus, fortalte operasjonsleder i politiet, Dag Olav Sætre til NRK klokken 08.57 torsdag.

De to som ble sendt til Haukeland var to menn på 20 og 25 år. Om bord i tankskipet var det 23 personer. Ingen av dem hadde behov for å bli evakuert.

Fregatten Helge Ingstad ved Stureterminalen
Foto: Stian Røkenes / NRK

– Alvorlig

– Vi er glad for at det så langt ikke er meldt om alvorlige personskader. Forsvaret tar vare på personellet når de kommer i land, sa oberst Øystein Kvarving i Forsvaret.

Det ble opprettet en pårørendetelefon etter hendelsen: 800 87 650.

Fregatten var på vei hjem fra øvelsen Trident Juncture til Haakonsvern da ulykken skjedde.

Fare for at den skulle synke

En periode var det frykt for at milliardfregatten fra Forsvaret skulle synke. Fregatten fikk en stor skade i siden og tok inn vann.

Forsvaret og politiet satte i gang arbeid for å slepe båten vekk fra Stureterminalen og inn til land. I løpet av slepearbeidet startet båten å krenge kraftig.

Forsvaret forklarte på en pressekonferanse klokken 13.00 at fregatten ble slept på grunn med vilje. Årsaken var at de fryktet den skulle synke.

– Fregatten hadde på dette tidspunktet ikke lenger tilstrekkelig flyteevne, fortalte kommandør Sigurd Smith i Sjøforsvaret.

Både politiet og Statens Havarikommisjon har startet etterforskning og undersøkelser av kollisjonen. Siden tankskipet Sola TS er fra Malta, er også maltiske myndigheter involvert i granskingsarbeidet.

Politiet har tatt beslag i alle data om skipenes bevegelser og lydopptak fra før og under kollisjonen.

En video filmet av Redningsselskapet viser den dramatiske redningsaksjonen i Øygarden i morges.
Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS i Øygarden. 137 personer om bord i fregatten ble evakuert. Foto: Redningsselskapet

En video filmet av Redningsselskapet viser den dramatiske redningsaksjonen i Øygarden i morges. Fregatten KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet Sola TS i Øygarden. 137 personer om bord i fregatten ble evakuert. Foto: Redningsselskapet

10.000 liter helikopterdrivstoff i sjøen

Tankskipet, som skal ha 625.000 fat råolje om bord, la ut fra Stureterminalen like før kollisjonen.

Ifølge tjenesten Marine Traffic la tankbåten ut fra havnen klokken 03.55. Kollisjonen skal altså ha skjedd like etterpå.

Ifølge Frode Bødtker i brannvesenet lekket det ut 10.000 liter helikopterdrivstoff i sjøen. Det kommer fra fregatten.

– Det er lagt ut lenser for å få opp dette. Foreløpig ligger lensene der som en sikring. Vi må først få kontroll på havaristen før vi kan ta opp utslippet som har kommet.

 Kystverkets overvåkningsfly har filmet fregatten KNM Helge Ingstad liggende på grunn ved Ådneset i Øygarden.

Kystverkets overvåkningsfly har filmet fregatten KNM Helge Ingstad liggende på grunn ved Ådneset i Øygarden.

Stureterminalen

– Vil trolig fordampe

Beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly, forklarte at de ikke vurderte det som nødvendig å aksjonere for å rydde opp i drivstoffet som lak fra fregatten.

– Rapportene fra våre overvåkningsfly viser at det er snakk om et tynt lag med olje i havområdet, som stammer fra helikopterdrivstoffet til fregatten. Det vil mest sannsynlig fordampe raskt.

Beredskapsdirektør Johan Marius Ly i Kystverket

Beredskapsdirektør i Kystverket, Johan Marius Ly, sier at helikopterdrivstoffet til fregatten ikke inneholdt bunkersolje. Faren for miljøforurensning vurderes foreløpig ikke som stor.

Foto: Kystverket

Drivstoffet skal ha spredt seg nordover langs land i øygarden nord for Stureterminalen. Det inneholder ikke bunkersolje, som ofte er årsaken til miljøforurensning fra skipsfart.

Sola TS som kolliderte med fregatten KNM Helge Ingstad

SOLA TS: Det var dette tankskipet som har vært involvert i kollisjonen. Bildet viser Sola TS, som nå ligger lenger nord for kollisjonsstedet.

Foto: Lasse Wallace / NRK
Laster Twitter-innhold

Kommunen har satt ned krisestab

Fregatten Helge Ingstad er del av Natos maritime reaksjonsstyrker. Det er Equinor som driver Stureterminalen.

– Vi er i gang med å få folk i beredskap og skaffe oversikt over situasjonen, sier pressekontakt i Equinor, Morten Eek.

Equinor sier de ikke vet hvor mye olje som var på tankskipet, TS Sola.

Ordfører i Øygarden Børge Haugetun sier kommunen har opprettet en forenklet krisestab.

– Vi følger situasjonen nøye. Det er Forsvaret og Equinor som styrer operasjonen, sier han.

Han sier det normalt er meget god beredskap i dette området.