Wilhelm fikk beskjed: Denne shortsen er for kort til å bruke på jobb

Til tross for at gradestokken viser nesten 30 grader flere steder i landet, kan det være tryggest å la shortsen ligge hjemme når du skal på jobb, råder ekspertene. NRK-journalist Wilhelm Støylen utfordret likevel skjebnen og gikk på jobb i kort shorts.

Wilhelm Støylen med shorts på jobb

JA ELLER NEI? NRK-journalist Wilhelm Støylen utfordret skjebnen i dag og gikk i kort shorts på jobb i Førde.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

– Jeg ser at du har på deg shorts og jeg synes den er litt kort. Lang shorts er ok, en veldig kort shorts er ikke ok på jobb, mener assisterende rådmann i Førde kommune, Lise Mari Haugen.

Reporter Wilhelm Støylen tok turen ut og spurte folk om hva de synes om å bruke svært korte klesplagg når man er på kontorjobb i 25 plussgrader.

– Det var delte meninger om dette, sier Støylen og lar seg lite påvirke av annet enn den steikende sola.

For i deler av Norge er sommeren i gang for fullt.

Lange, klamme dressbukser kan være lite fristende å dra på seg i sommervarmen, men er det da innenfor å ty til shorts på kontoret? Debatten har gått i flere medier etter at sjefredaktøren for danske Jyllands-Posten, Jacob Nybroe, ga avisens ansatte shorts-forbud tidligere i mai.

– Jeg tenker at det kommer an på hvilken bransje man er i. Jobber man på SFO eller er badevakt er det greit, med shorts, men i de fleste yrker er det mindre akseptabelt, sier Helene Tronstad Moe, førsteamanuensis ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Høyskolen Kristiania.

– Handler om profesjonell modus

Moe forsker og underviser innen temaer som rekruttering og lederutvikling, og er i tillegg jobbekspert i Aftenposten.

Hun mener «shorts-spørsmålet» i bunn og grunn handler om respekt.

– Man vet ikke alltid hvem man skal møte i løpet av en dag, og man skal uttrykke at man er i jobbmodus når man er på jobb. Det handler om nøytralitet – man skal ikke dukke opp i en T-skjorte med favorittbandet. Det skal ikke være støy i kommunikasjonen, sier Moe.

– Men er en enkel shorts på en varm sommerdag så ille? Er ikke dette synet litt gammeldags?

– Det er ikke gammeldags, det handler om profesjonell modus eller ikke. Det handler om kundekontakt, internasjonal kontakt, eller kanskje man møter eldre som finner det respektløst, sier hun.

Shorts ok på jobb?

IKKE HELT FORNØYD: Assisterende rådmann i Førde, Lise Mari Haugen, mener at NRK-reporter Wilhelm Støylen bør tatt på seg lenger bukser når han skal på jobb.

Foto: NRK

Vil ikke ha forbud

Moe mener likevel at et forbud ikke er en god løsning, og påpeker at det i noen bedrifter kan passe med bare legger visse dager. Kreative yrker har større takhøyde for shorts, mens i finans- og politikkverden er det utenkelig å blotte bena, legger hun til.

– Vi har et eksempel fra tidligere med noen studenter som skulle opp til eksamen. Sensor møtte dem i short og singlet, og de følte da at han ikke tok dem seriøst. Disse var jo i tillegg unge mennesker, sier Moe.

– Velg lette og lyse klær

Men hvis shortsen bør holdes utenfor arbeidsplassen, hva skal man da velge når det koker?

– Velg lette og lyse klær, som for eksempel en linbukse. Det finnes jo også mer profesjonelle, mørke shortser med press i, men ta som hovedregel hensyn til respekt og nøytralitet, sier Helene Tronstad Moe.

Hun sier at det også kan trekkes raske konklusjoner om hvem du er om du ikke kler deg etter «jobbkoden».

– Kommer du på jobbintervju i Norges Bank i shorts og singlet, vil du nok ikke bli tatt på alvor. Man kan fremstå som en person som ikke har skjønt bransjen eller som ikke er villig til å innordne seg, sier hun.

Usikker? Spør en sjef eller kollega

Hanne Holst, rådgiver i Adecco Select, er enig med Moe.

hanne holst

BETTER SAFE THAN SORRY: – Har du kundekontakt vet du aldri hva slags holdninger kunden din har, og da er det «better safe than sorry» som gjelder, sier rådgiver i Adecco Select, Hanne Holst.

Foto: Adecco Select

– Hvordan du er kledd på jobb har en del å si for hvordan du oppfattes av dem rundt deg, både kunder og kolleger. Er du i tvil, så kle deg heller opp enn ned. Legg shortsen og flip flop-sandalene i bagen og skift før du går ut i solen etter jobb, sier hun.

Selv syns Holst at det er litt gammeldags å si det er respektløst å gå med shorts på jobb, men understreker at det hele avhenger av kulturen på arbeidsplassen.

– Vi sender ut signaler via klærne våre. For de fleste er det jobben man gjør som er avgjørende og man skal kle seg direkte upassende for at det skal bli et tema. Likevel ville jeg vært forsiktig med å gå på kompromiss i klesveien, bare fordi det er 30 grader og sol ute, sier hun.

Fortsatt usikker på hva du skal gjøre? Forhør deg med sjefen eller kollegaene dine, råder Holst.