Flyttet fra storbylivet i Oslo til glissen øy helt i vest

Da den vesle øya Møkster var truet av fraflytting og skolenedlegging, tok lokalbefolkningen grep. De søkte etter barnefamilier på internett, og fikk napp.

Video Flyttet fra Oslo til øy i havgapet

Familien Haug flyttet fra Oslo til øya Møkster i havgapet.

– Mens andre reiser jorden rundt, drar vi til Møkster. Dette er vår jordomseiling, sier Bente Haug med et smil.

Fra Oslo til øy med 60 innbyggere

Småbarnsmoren har slått seg ned på den vesle øya i Austevoll helt vest i Hordaland, der hun og familien skal bo. Sammen med mannen Stig Haug og sønnene Lasse, Kristoffer og Henrik blir det et kjærkomment tilskudd til den vesle øyen som har rundt 60 fastboende.

De fem sørger alene for en befolkningsvekst på rundt åtte prosent når de nå flytter inn på den veiløse øyen, som kan skilte med én liten skole, én lokalbutikk og ett veikryss. Elevtallet på skolen økte med 60 prosent med familien Haug.

Besøket til de fem er resultatet av et rekrutteringsforsøk lokalsammfunet gjorde på nett. Etter mange år med fraflytting tok de initiativ og la ut en annonse på finn.no, der de tilbyr familier å prøve livet i havgapet.

Prosjektet er et samarbeid mellom velforeningen Møkster Bu og Austevoll kommune. Kommunen har bygget to hus på øyen, der folk kan prøve å leve «lykken på landet» før de eventuelt beslutter å kjøpe egen bolig.

– Man girer helt ned når man er her

Men hva får en familie til å flytte fra storbyen til en isolert øy i vest?

– Det er stillheten, det at man girer helt ned når man er her, sier Stig.

Det er stor forskjell mellom livet i Oslo og på Møkster. Noe av det første familien gjorde, var å bytte ut bilen, en høyt elsket Landrover, med en åpen fritidsbåt.

– Det var vemodig å kvitte seg med landroveren, men vi har ikke bruk for den her ute på en øy uten veiforbindelse, sier Stig.

Togkonduktør, lærer og hjelpepleier

På øyen var også jobbmulighetene for en togkonduktør begrensede. Bente jobbet fulltid i NSB da familien bodde i Oslo, men har nå tatt to andre jobber. I tillegg til å pendle som konduktør på Bergensbanen, jobber hun som gymlærer på øyen på mandagene og hjelpepleier på Storebø onsdagene.

– Alle må ta i et tak for lokalsamfunnet, smiler Bente.

Mannen Stig jobber som selger fra hjemmekontor.

Familien blogger også fra sitt nye liv. Sjekk bloggen her!

Austevoll kommune har bygget et eget hus der familier kan prøvebo på øyen. Familien Haug er en av de første som prøver seg på Møkster.

Nå er målet at de skal trives så godt at de aldri flytter fra øyen.

Se hele reportasjen fra Møkster i videovinduet over.