Så du nordlyset i natt?

– Det er fantastisk når nattehimmelen flommer over av fantastisk lys, sier Rune Chr. Tollefsen, som tok dette bildet over Lindås i natt.

Nordlys over Lindås i natt

FANTASTISK SYN: Dette bildet tok Rune Chr. Tollefsen over Fonnebost i Lindås natt til tirsdag. – Å stå der ute i bekmørket, og så flommer nattehimmelen over i fantastisk lys, er bare helt utrolig!

Foto: Rune Chr Tollefsen

I natt var Vestlandet badet i nordlys. Dersom du ikke var våken gikk du glipp av en uforglemmelig opplevelse.

Heldigvis var andre ute og foreviget begivenheten med kamera.

Her kan du se bilder av nattens nordlys over Oslo.

Opplevelsen i natt var fantastisk. Har du først interessert deg for nordlys blir du bare bitt av basillen.

Rune Chr. Tollefsen, nordlysentusiast

Fotograferte i natten

Rune Chr. Tollefsen var en av mange hordalendinger som satt oppe i natt for å beundre fargespillet.

– Å stå der ute i bekmørket, og så flommer nattehimmelen over i fantastisk lys, er bare helt utrolig!

Tollefsen tok med seg kameraet ut i natten, slik han gjerne gjør når det er mulighet for å se nordlys over bergensområdet.

– Jeg har ikke sett noe lignende siden vi hadde nordlys over Vestlandet 17. april. I natt var hele Sør-Norge var dekket, og så vidt jeg vet var nordlyset synlig helt til Kristiansand, sier Tollefsen til NRK.

– Årets nest beste

– Hva er så fascinerende med nordlys?

– Opplevelsen i natt var fantastisk. Har du først interessert deg for nordlys blir du bare bitt av basillen. Jeg pleier å gå inn på Storm eller andre geovarsler som viser KP-indeksen, altså aktivitetsnivået. Begynner den å nå 5-6-7 kjenner jeg at det kribler. Da flommer himmelen nesten over. På KP 3 ser du bare en liten stripe, forklarer nordlysfotografen.

Han karakteriserer nattens lysspill som det nest beste i år.

– Det er ikke ofte du ser så kraftig nordlys som dette, sier Tollefsen.

Også Bergens Tidende har fått inn mange flotte leserbilder i morgentimene.

Derfor ser vi nordlys

Vi ser nordlyset når energirike partikler blir slynget fra Solen mot Jorden. Det oppstår mellom 80 kilometer og sjelden over 500 kilometer over jordoverflaten, når elektroner og protoner kolliderer med atmosfæregassen, ifølge Store norske leksikon.

Gassen blir tilført energi som så sendes ut igjen i form av lys. Nordlyset opptrer i mange forskjellige former og farger. De dominerende fargene i den delen av fargespekteret vi kan se er grønt, rødt og blått.

Det latinske navnet på nordlys er aurora borealis. Det samme lysfenomenet kalles sydlys, eller aurora australis, når det opptrer på den sørlige halvkule, og en fellesbetegnelse på begge er polarlys.