Hopp til innhold

Forsvinningsgåtene politiet mangler svar på

Funnet av et menneskekranium ved en av Bergens mest populære badeplasser skal nå sjekkes opp mot Dung Tran Larsen- og Trine Frantzen-forsvinningene. Men det finnes flere savnede i området.

Bilde av Dung Tran Larsen

FORSVUNNET: Tobarnsmoren Dung Tran Larsen (22) ble meldt savnet fra sitt hjem i Krabbedalen 20. juli 2007. Politiet har i årevis lett etter levningene uten hell.

Foto: NRK

De to forsvinningssakene har ridd bergenspolitiet som marer i henholdsvis elleve og åtte år.

Begge sakene har vært etterforsket som drapssaker, men hittil har etterforskning ikke ført til verken funn eller domfellelser.

Tore Salvesen

ETTERFORSKER: Politistasjonssjef Tore Salvesen i Bergen vest.

Foto: Ingrid Tangstad Hatlevoll / NRK

Undersøkes på Gades

Hodeskallen fra jordfyllingen på Kyrkjetangen skal torsdag morgen undersøkes av patologer på Gades institutt i Bergen for å se om den kan knyttes til en kjent forsvinningssak.

– Jeg kan komme på flere saker der vi mangler en person. Om det er levninger fra noen av disse som nå er funnet, kan jeg ikke kommentere før rettsmedisinerne har avsluttet sitt arbeid, sa politistasjonssjef Tore Salvesen ved Bergen vest politistasjon til NRK natt til torsdag.

Rettsmedisiner Inge Morild sier følgende til NRK torsdag morgen:

– Vi skal kikke på skallen i formiddag, så vil politiet si det som skal sies til pressen.

LES OGSÅ: Fant hodeskalle av menneske i jordfylling

Åstedssbilder fra Kyrkjetangen i Bergen og intervju med politistasjonssjef Tore Salvesen.

Frafalt drapssiktelser

Salvesen var selv etterforskningsleder i Dung Tran Larsen-saken. Den 22 år gamle tobarnsmoren ble meldt savnet fra sitt hjem i Krabbedalen 20. juli 2007. Måneden etter ble hennes mann, svoger, svigermor og svigerfar pågrepet og siktet i saken.

PÅGREPET

PÅGREPET, SÅ LØSLATT: Dung Tran Larsen ble meldt savnet fra sitt hjem i Krabbedalen 20. juli 2007 og politiet iverksatte et grundig søk.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

I 2009 ble drapssaken henlagt etter bevisets stilling og alle siktelsene frafalt. Etterforskningen av forsvinningssaken har likevel vært tatt opp igjen flere ganger, og det er gjort over femti søk etter den savnede 22-åringen – blant annet på Kyrkjetangen.

– Jeg tror fortsatt at det er en eller annen person der ute som sitter med den siste puslespillbiten, sa politistasjonssjefen til NRK i juni i fjor, da i forbindelse med nye tips som ikke ga resultater.

Trine Frantzen

FORSVUNNET: Trine Frantzen ble sist sett i live i Fana 7. mai 2004.

Foto: Scanpix/NRK

Overbevist om at Trine er drept

Det andre store forsvinningsmysteriet i bergensregionen de siste årene er Trine Frantzen-saken. Den da 32 år gamle kvinnen fra Os ble sist sett i live i Fana i Bergen 7. mai 2004.

Tre måneder etter ble det satt i gang drapsetterforskning. To personer, deriblant hennes tidligere samboer, ble i februar 2007 pågrepet og siktet for drap på Frantzen, men 21. juli 2008 ble også denne drapssaken henlagt etter bevisets stilling – primært fordi det aldri er funnet noe lik.

De pårørende har hele tiden vært overbevist om at Trine Frantzen er blitt drept, og fikk støtte fra politiet senest i november i fjor.

– I og med at vi ikke har funnet Trine Frantzen, er det vanskelig å si hundre prosent sikkert at dette er en drapssak. Men det er høyst sannsynlig, sa politiadvokat Ole Bjørn Mevatne ved Hordaland politidistrikt til NRK.

Mange andre savnede

En rekke andre personer står på politiets savnet-liste i Hordaland:

  • Musikeren Per Kristian Slåttli (23) som forsvant fra Sandviken sykehus i 2012.
  • Endre Landmark (26) som sist ble sett ved Johanneskirken natt til 15. desember 2008.
  • Nina Sandvik (42), som forsvant etter et besøk på Åsane storsenter 8. mai 2012.

Det finnes også eldre kriminalsaker i Bergen hvor det aldri er funnet lik. I 1958 ble frisørdamen Astrid Aardal meldt savnet fra sin bolig på Skjold i Bergen. Husverten hennes tilstod drap på kvinnen i 1963, men ble oppsiktsvekkende frifunnet i retten.

Liket er aldri funnet, til tross for omfattende leting, blant annet under rullebanen på Flesland. Saken er derfor aldri blitt oppklart.