Forsvarer lønnsfest tross underskudd

Tross rekordunderskudd i fjor, forsvarer styreleder Oddvard Nilsen i Helse Vest kjempelønnen til sin administrerende direktør.

Herlof Nilssen

HØY LØNN: Administrerende direktør Herlof Nilssen fikk i fjor utbetalt over to millioner kroner inkludert pensjon og andre ytelser.

Helsetoppene i Norge styrte mot et samlet rekordunderskudd på 4,3 milliarder kroner i fjor, og Helse Vest var ikke et unntak.

Helse Vest-sjef Herlof Nilssen har økt lønnen sin med 472.000 kroner siden 2003. Han har nå en lønn på 1,7 millioner kroner ekskludert pensjon og andre ytelser.

Oddvard Nilsen

Herlof Nilssen fortjener lønnen sin, mener styreleder i Helse Vest, Oddvard Nilsen.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

- Gjort en fantastisk jobb

Styreleder Oddvard Nilsen forsvarer administrerende direktør Herlof Nilssens lønn.

- Administrerende direktør i Helse Vest har 22.000 ansatte, 16 milliarder kroner i omsetning. Det er betydelig ansvar i dette, mener han.

Han mener samtidig at Nilssen har gjort en fantastisk jobb.

- Det er effektivisert for 1,3 milliarder kroner i Helse Vest i løpet av disse årene, sier han.

Torstein Dahle

Torstein Dahle i partiet Rødt synes lederlønningene er helt vanvittige.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

- Helt vanvittig og sterkt skadelig

Torstein Dahle i partiet Rødt synes imidlertid Nilssens lønn er for høy.

Reformen med å gjøre helseregionene til bedriftsøkonomiske foretak har ført til en oppblåsing av pengesummene på toppen som er helt hinsides, mener han.

Mens Herlof Nilssen fikk over 2 millioner kroner i lønn i fjor, sier Dahle at mange andre er underbetalte i helseforetakene.

Vil avvikle bedriftsstyrte helseforetak

- Dette er en provokasjon. Damer med stort ansvar for liv og helse til andre mennesker er underbetalte samtidig som Nilssen får enormt mye i lønn, sier Dahle.

Han håper helsetoppenes lønnsfest er med og bygger opp en opinion for å få avviklet bedriftstyrte helseforetak. Argumentet om at en må ha lønninger som kan konkurrere med det private for å få de beste lederne, avfeier han.

- Griske ledere

- Det er ingen sammenheng mellom høy lønn og gode ledere. Griske ledere er ikke nødvendigvis de beste lederne, sier Dahle.

Han synes også det er en skam at folk som ikke har faglig bakgrunn innen helsesektoren blir satt til å styre sykehusene i landet.

- Kvaliteten på behandlingen og prioritetering av de aller sykeste blir nedprioritert, sier Dahle.

Herlof Nilssen best betalt

Herlof Nilssen fikk ikke økning i lønnen sin i fjor, men blir likevel regnet som den best betalte helsetoppen i landet.

Inkludert pensjon og andre ytelser fikk Nilssen i fjor utbetalt 2,13 millioner kroner.

Helse Vest gikk med 405 millioner kroner i underskudd i 2006. Siden 2002 har Helse Vest gått med nesten 2 milliarder i underskudd.