Hopp til innhold

Kritiserer forskerkollegaer

Kjendisforsker Jørn Hurum mener forskere må lære seg å bruke et språk folk forstår.

Paleontolog Jørn Hurum med fossilen "Ida"

Paleontolog Jørn Hurum, mest kjent som «faren» til «Ida», har møtt motbør for sin folkelighet.

Foto: Kari Gilberg / NRK

– I dag er det bare å publisere i et eller annet sært tidsskrift, noe som tre andre leser kanskje, og det er det store i livet, sier kjendisforsker og palentolog Jørn Hurum.

Han mener forskere må lære seg å bruke et språk som folk forstår. Slik det er nå går budskapet tapt i rare betegnelser og faguttrykk.

– Tenk på at du har moren din eller en seksåring som målgruppe da tror jeg du treffer ganske bra.

En forskers plikt

Selv har han møtt mye motbør på grunn av sin folkelige måte å håndtere stoffet på.

– Det har vært skriverier i avisen med rasende forskere, men så har det også vært en god del som har kommet til meg direkte som synes det er veldig bra. Jeg håper det blir satt på agendaen om formidling skal være meritterende for forskere, for det er det ikke i dag.

Hurum mener det ikke bare er en fordel, men en plikt å forklare forskningen sin slik at flest mulig forstår.

– Vi er betalt av skattebetalerne for å drive forskning, og da skal vi jaggu meg kunne forklare de som betaler lønnen vår hva vi driver med.

Det er han ikke alene om å synes.

Forskerseminar i Bergen

– Det er veldig mye spennende som skjer i forskningen og det er veldig mye viktig, sier Nina Kristiansen, ansvarlig redaktør for forskning.no.

Nettstedet forskning.no som publiserer allment tilgjengelig forskningsartikler har invitert forskere og pressefolk til seminar ved Universitetet i Bergen denne uken.

De skal lære om hvordan forskning kan presenteres på en måte som gjør det interessant for flere enn den harde kjerne.

– Forskning har betydning for helse, politikk, vår forståelse av verden både når det gjelder natur, kultur og samfunn. Det å formidle i helt i dypet av et fag på en enkel måte, er det mange som strever med.

Fordummer publikummet

Hurum har hatt en sentral rolle i lanseringen av det 47 millioner år gamle fossilet Ida og har vært en av de mest synlige norske forskerne de siste månedene. Både i Norge og utlandet.

Han mener et enkelt språk, og det å fortelle de gode historiene som ofte ligger i forskningsresultatet er det som skiller god fra dårlig formidling.

– At du ikke begynner med det stammespråket og forviller deg inn i rare betegnelser og den type ting.

–Men blir ikke det som å snakke ned til sitt publikum?

– Nei, for jeg må skjerpe meg så innmari for å snakke på et enkelt språk. Det er lett å gjemme seg bak faguttrykk. Jeg synes det å bruke faguttrykk er å fordumme publikummet sitt. Det er da du snakker ned, for da bruker du språket som hersketeknikk for å vise hvor flink du er.