Helt ulike forklaringer på pengeoverføring

Jan Sverre Stray (H) mener forretningsmennene sponset Venneby-show med 100.000 kroner. De to forretningsmennene hevder de betalte for at Stray skulle «åpne dører».

Vennebyen-show i Vestlandshallen

Sponset de to forretningsmennene Vennebyen-arrangementet i Vestlandshallen i september i fjor, eller betalte de for konsulenttjenester? Jan Sverre Stray (H) og Åsane-mennene har forklart seg motstridende til politiet, etter det NRK kjenner til.

Foto: Vennebyen / Creacon

Bystyrerepresentant Jan Sverre Stray (H) hevder det vesle eiendomsselskapet til de to forretningsmennene sponset Vennebyen-arrangementet «Arenashow» i fjor med 100.000 kroner.

De to Åsane-mennene skal imidlertid ha forklart en helt annen historie til politiet i avhør.

Etter det NRK kjenner til har foretningsmennene i politiavhør sagt at de leide inn Stray som konsulent, hvis hovedoppgave skulle være å «åpne dører» inn mot kommunen.

Uenige om faktura

De 100.000 kronene som er overført til et av Creacon-selskapene, som eier Vennebyen-konseptet, var betaling for rådgivning og veiledning i forbindelse med en omreguleringssak i Åsane, ifølge de to forretningsmennene.

Jan Sverre Stray - H

SIKTET: Jan Sverre Stray (H).

Foto: Rolf Hordnes

Derfor skal de ha reagert, da de ble fakturert som sponsorer av Vennebyen-arrangementet, som gikk av stabelen i Vestlandshallen i september i fjor.

I avhør skal de to Åsane-mennene ha forklart at de sendte denne fakturaen i retur, med beskjed om å endre fakturabeskrivelsen til konsulentrådgivning.

Dette skal Stray stille seg uforstående til, og han skal i avhør ha nektet å ha opptrådt som betalt konsulent.

Etter det NRK kjenner til, har han forklart at han engasjerte seg som vanlig folkevalgt på vegne av to tomteeierne i møte med det kommunale byråkratiet.

Beløpet på 100.000 kroner ble utbetalt fra et lite tomteselskap, som i fjor omsatte for kun 200.000 kroner.

Unødvendig med betaling

En eventuell omregulering ville medført en betydelig verdistigning på eiendommene.

Dag Skansen

MØTTE FORRETNINGSMENNENE: Dag Skansen (H), leder i Byutviklingskomiteen, synes det er rart hvis noen skal ha betalt for å få tilgang til ham. - Døren min er åpen for alle, sier Skansen.

Foto: Høyre Høyre.no

Innbakt i dette lå også tilgang til Bergens toppolitikere, deriblant Høyre-politiker Dag Skansen, som er komitéleder for byutvikling.

– Jeg husker møtet, og at jeg anbefalte dem om å ta kontakt med fagavdelingen. Hva som skjedde etter det, vet jeg ikke noe om. Den har i alle fall ikke kommet opp til oss politikere ennå, sier Skansen til NRK.

Han mener det er merkelig at noen skulle måtte betale store pengesummer for å få kontakt med ham.

– Det er ikke nødvendig å betale for å slå inn en åpen dør. Det er en del av arbeidsoppgavene at vi som folkevalgte møter utbyggere, naboer eller andre interesseaktører, sier Skansen.

Politiet ønsker ikke å kommentere opplysningene som NRK og flere andre medier sitter med.

– Dette er en pågående etterforskning, og vi er ennå ikke ferdige med avhørene, sier politiadvokat Ole Bjørn Mevatne til NRK.

Har med lobbyister på møter

Likevel har grunneiere og utbyggere ofte med seg lobbyister, jurister eller andre eksperter på møter med ham.

– Det er en fordel å ha med seg noen som har kjennskap til plan- og bygningsloven. Jeg vet at flere blir bedt av fagetaten om å søke rådgivning hos de som kan dette, sier komitélederen.

Ifølge Bergens Tidende har Stray og de to forretningsmennene arrangert flere møter med beslutningstakerne i Bergen kommune.

  • 14. juni i fjor møtte de byråd for byutvikling, Filip Rygg (KrF)
  • 25. mai i fjor møtte de komiteleder for byutvikling, Dag Skansen (H)
  • 3. juli og 3. desember i fjor hadde de møter med næringsbyråd Gunnar Bakke (Frp).

Byrådene Bakke og Rygg bekrefter overfor BT og VG at de har hatt møter med Stray og de to foretningsmennene.

Advarer mot forhåndsdømming

Det har ikke lyktes NRK å få kontakt med de to mennenes forsvarere mandag ettermiddag, eller Jan Sverre Strays forsvarer Rolf Knudsen.

Høyre-kollega Dag Skansen advarer imidlertid mot forhåndsdømming av Stray.

– Det ser veldig alvorlig ut, slik dette blir fremstilt i pressen. Men jeg kjenner Stray som en rettskaffen og fin fyr, og jeg er svært overrasket over at han har havnet i denne situasjonen, sier Skansen til NRK.

– Det kan jo også være slik at alt dette bror på en gigantisk misforståelse, legger han til.