Det nye Vestland fylke sliter økonomisk, og som NRK tidligere har skrevet må fylket spare mange millioner de neste fire årene dersom de skal klare å snu minus til pluss.
I forslaget til økonomiplan for 2021 til 2024 har fylkesrådmannen undersøkt hvor det er mulig å kutte kostnader for å spare ytterligere 100 millioner kroner i året.
Et av forslagene er å bytte ut biodiesel med fossil autodiesel på bussene i Vestland.
Det kan spare fylkeskommunen for 23,5 millioner kroner.
– Dette er kutt som utfordrer miljøambisjonene til fylkeskommunen, sier leder Jannicke Bergesen Clarke (Ap) i hovedutvalget for samferdsel og mobilitet.
UTFORDRER: De foreslåtte kuttene utfordrer miljøambisjonene til fylkeskommunen, mener leder Jannicke Bergesen Clarke (Ap) i hovedutvalget for samferdsel og mobilitet i Vestland fylkeskommune.
Foto: Synne Lykkebø HafsaasKoster mer enn det smaker
Vestland har markert seg som fylkeskommunen som tvinger fram krav om null eller lave utslipp på sine ferjesamband. I løpet av 2020 blir det etter planen el-ferger på alle 17 fylkesveisamband.
Klimagassutslippene fra kollektivtrafikken i fylket ble redusert med 8 prosent i fjor. Utslippskuttene skyldes i hovedsak innfasing av palmeoljefritt biodrivstoff og elektrisk drift.
Onsdag møtes samferdselsutvalget for å ta stilling til forslagene.
– Det er vanskelig å gå tilbake igjen til autodiesel, men vi er nødt til å ta tæring etter næring og se på om biodiesel koster mer enn det smaker, sier gruppeleder Silja Ekeland Bjørkly i Høyres fylkestingsgruppe.
– Må bli billigere
De klimavennlige biobussene til Vestland fylkeskommune går i Nordhordland, Bergen Sør og Vest. De bruker bærekraftsertifisert og palmeoljefri diesel.
Klimabyråd Thor Haakon Bakke (MDG) synes det er leit om forslaget blir gjennomført. Han sier det vil slå uheldig ut for utslippene i Bergen og i Vestland.
– Fylket har helt sikkert et behov for å spare noen kroner, men de innsparingene må ikke komme innenfor klimafeltet. Vi har alle behov for at det prioriteres høyt.
Forslaget viser at biodrivstoff koster for mye i dag, mener han.
– Avgiftene på det avanserte, palmeoljefrie biodrivstoffet er altfor høye. Her trenger fylket hjelp fra nasjonale myndigheter, slik at biodrivstoff blir billigere, sier Bakke.
Fra og med juli 2020 fikk både palmebasert og ikke-palmebasert biodrivstoff en veibruksavgift på 3,62 kroner per liter.
Karin Andersen (SV), som leder kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, mener staten må dekke fylkenes ekstrakostnader med utslippskutt.
– Men regjeringa dytter både ansvar og regninga over på fylkene, hevder hun.
VANSKELIG: – Vi er nødt til å se om biodiesel koster mer enn det smaker, sier gruppeleder Silja Ekeland Bjørkly (H) Høyres fylkestingsgruppe.
Pest eller kolera
Fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland fylkeskommune mener forslagene som har kommet fram, viser hvor dramatisk situasjonen er.
– Mange av utgiftene er faste, og da kommer vi til å møte noen veldig vanskelige kutt. Det blir som å velge pest eller kolera.
Han vil ikke forskuttere hva resultatet blir.
– Hvis vi ikke går inn og tar grep, blir vi bare møtt med enda mer dramatiske kutt neste år, sier Askeland.
FOR DYRT: Klimabyråd Thor Haakon Bakke (MDG) mener at forslaget viser at biodrivstoff er altfor dyrt.
Foto: Bergit Sønstebø Svendseid / NRKØkt priser på buss og bane
Blant fylkesadministrasjonens mange kuttforslag er også én prosents takstøkning på buss og bane, selv om fylkestinget har vedtatt at målet er en markert reduksjon i billettprisene.
– Dette er noe hele fylkestinget har stått sammen om, men samtidig så må vi se at fylkeskommunen er i en alvorlig økonomisk situasjon, sier Bjørkly.
Hun understreker at partiet ikke har tatt stilling til om de er for prisøkningen, som vil gi 10 millioner kroner i ekstrainntekter.
TØFF JOBB: – Dette er en tøff jobb, men det er vi som er valgt til å gjøre dette, så vi må ta det, sier fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland fylkeskommune.
Foto: Leif Rune Løland / NRK