Gårsdagens Brennpunkt på NRK1 dokumenterte at mobbing fortsatt er en del av mange barns skolehverdag.
Foreldre trenger hjelp
Mange foreldre blir også selv syke av å være vitne til at barnet deres blir mobbet. Psykiater Dag Oulie forteller at antall foreldre som selv trenger hjelp, har økt med 100 prosent det siste året - bare hos ham. Oulie vil ikke ut med det konkrete tallet på hvor mange pasienter det her er snakk om, men forteller at dette er en generell tendens.
Tør ikke ta kontakt
Mange foreldre til mobberoffere i Bergen føler det er vanskeligere å ta kontakt med pp-tjenesten etter at den nye bydelsreformen ble innført ved nyttår. Det sier leder i Anonyme foreldre av mobbeoffer, Helga Johannesen. Årsaken er at det nå er for tette bånd mellom pp-tjenesten og oppvekstsjefene i bydelene, sier hun.
Skremmende hverdagshistorie
- Hun var 11 år da livet hennes ble forandret. Hun hadde vært trygg i sin lille krets av skolevenninner. En dag vendte venninnene seg mot henne. Uten at hun fikk vite hvorfor, ble hun utestengt. I Brennpunkt på NRK1 i går kveld fortalte en mor om hvordan det som begynte som småjenteintriger, fikk lov til å utvikle seg til ondsinnet ryktespredning, trusler og regelrett vold. Skolen klarte ikke å stanse mobbingen. PPT-kontoret (Pedagogisk Psykologisk Tjeneste) måtte til slutt flytte jenta til en annen skole og henviste henne til behandling hos psykolog.
Oppskrift til pynt
Aldri før har skolen hatt så mange oppskrifter mot mobbing. Men i den praktiske skolehverdagen blir disse oppskriftene ofte bare hengende på veggen til pynt. Piken søkte hjelp, men følte at problemene ble bagatellisert. Etter hvert gjorde skolen forsøk på å hjelpe, men mislyktes. I stedet ble mobbingen verre fordi jenta hadde ”sladret”. Etter byttet av skole blir hun forfulgt også på fritiden. Verken moren eller barnet stod åpent fram i Brennpunkt, av frykt for nye overgrep.