Hopp til innhold

Legen ba Geir ta datteren ut av skolen: – Hun har forringet livsverdi resten av livet

Legen oppfordret Geir Johannessen om å ta den astmasyke datteren ut av skolen. Nå forbereder Bergen kommune seg på søksmål etter fukt- og asbestfunn ved Varden skole.

Geir Johannesen

DATTEREN FIKK ASTMA: Geir Johannesen ble oppfordret av legen om å ta sin datter ut av skolen etter tre år. – Vi møtte veggen da vi snakket med skole og politikere og måtte ta saken i egne hender.

Foto: Fayruz Sado / NRK

Flere tusen elever og lærere kan være rammet av helseskadelig inneklima ved Varden skole i Fyllingsdalen i Bergen.

– Vi må først kartlegge situasjonen og deretter ta standpunkt til hva vi skal gjøre videre, men søksmål kan helt klart komme, sier kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett i Bergen, Anne-Marit Presterud.

Legen ba faren ta datteren ut av skolen

Geir Johannessen måtte ta sin datter ut av undervisning i 2011. Hun hadde gått på Varden skole i tre år da fastlegen anbefalte Johannessen å la den astmasyke datteren bytte skole. Hodepine, allergi, elveblest og astma hadde utviklet seg siden hun begynte i 2008. Jenten ble bedre etter skolebyttet, men astmadiagnosen har hun enda.

Varden skole

REHABILITERES: De omfattende fuktskadene på Varden skole ble avdekket da deler av skolen ble revet i forbindelse med rehabilitering i vår.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

– Hvis det viser seg min datters astmasykdom er kommet utelukkende på grunn av disse problemene, vil jeg vurderer å søke om erstatning. Min datter har forringet livsverdi resten av livet. Kommunen og politikerne må bære det ansvaret, sier Johannessen.

Han håper de som har opplevd helseplager benytter seg av kommunens tilbud om utredning.

– Her må det leger og lungespesialister inn, mener Johannessen.

Fant 76 gjennomborede asbestplater

Presterud ledet kveldens informasjonsmøte om funnene på Varden skole.

Informasjonsmøte om Varden skole

HVORFOR IKKE FØR?: Stephanie Heimar stilte flere spørsmål til overlege Arve Bang i Helsevernetaten under informasjonsmøtet om fukt- og asbestfunnene ved Varden skole. – Hvorfor ble ikke dette avdekket før? spurte hun.

Foto: Fayruz Sado / NRK

De omfattende fuktskadene på Varden skole ble avdekket da deler av skolen ble revet i forbindelse med rehabilitering i vår. Samtidig ble det avdekket at 76 vindsperreplater som inneholder asbest ble gjennomboret da tiltak ble utført for å bedre luftstrømmen gjennom bygningen i 2009. Det kan ha ført til at asbestpartikler har lekket ut.

Kommunen kan derfor ikke utelukke at elever og lærere har blitt utsatt for asbest.

– Jeg anerkjenner at noen mener vi ikke har forstått hvor syke de har blitt. Sånn sett vet jeg at mange sette pris på den åpenheten vi viser nå, sier kommunaldirektør for barnehage, skole og idrett, Anne-Marit Presterud.

Ba tidligere elever møte opp

Fau-leder ved skolen, Odd Nordstrand, hadde på forhånd oppfordret elever som gikk på skolen helt tilbake på 1990-tallet om å møte.

– Luftveisproblemer, nedsatt konsentrasjonsevner og rennende øyne er tilfeller vi har registrert. I tillegg har elever mistet stemmen, sier Nordstrand, som har ledet foreldreutvalget siden 2013.

– Vi vet ikke hvor lenge inneklimaet har vært dårlig, men 2000 elever kan i teorien være berørt.

Anne-Marit Presterud

FORBEREDT PÅ SØKSMÅL: Kommunaldirektør Anne-Marit Presterud lover å følge opp elever og lærere som kan ha blitt syke etter tiden på Varden skole. – Søksmål kan helt klart komme.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Tilbyr helsesjekk til alle som spør

Kommunaldirektør for finans, eiendom og eierskap Tor Corneliussen, rektor Bjørg Wangen og assisterende kommuneoverlege i Bergen deltok i møtet, der rundt 70 foreldre av nåværende og tidligere elever ved Varden skole hadde møtt opp.

Elever og ansatte vil få tilbud om gratis helsesjekk fra kommunen.

– De som opplever at de har plager som de mener kan henge sammen med at de har vært i så dårlige bygg, de må melde seg, så vil vi tilby en helsesjekk. Deretter vil vi kartlegge omfanget, sier Presterud.

Utbedringsprosjekt får slakt

I et notat til Bergen kommune skriver rådgivningsselskapet Sweco, som har utarbeidet en rapport om bygget som står igjen, at det i vår ble observert en rekke mangler og svake løsninger på fasadene. Det meste kan spores tilbake til utbedringsprosjektet i 2009, det såkalte «415-prosjektet».

«I sum medfører alle disse manglene en fasade med lekkasjer og generelt svært stor fuktrisiko, noe som ikke er akseptabelt når bygningen totalfornyes innvendig», skriver Sweco i notatet til kommunen.

Flere foreldre spurte hva kommunen vil foreta seg med hensyn til entreprenørene bak utbedringsprosjektet uten at de fikk noe klart svar.