– Verste brøyting jeg har sett på 15 år

Nok en dag får Statens vegvesen gjennomgå om dårlige brøytede veier. NRK ble nedringt av sinte bilister som hadde kjørt over Kvamskogen i dag.

FullSizeRender.jpg

IKKE BRØYTET: Vogntogsjåfør Tor Håkon Kleiven tok dette bildet på den viktige riksvei 7 i Hordaland klokken 05.30 i dag. – Før i tiden var det ferdig brøytet på dette tidspunktet, i dag lå det 20 centimeter snø, sier han.

Foto: Tor Håkon Kleiven

– Det var ikke mulig å kjøre om en ikke hadde firehjulstrekk over Kvamskogen i dag.

Det sier Robert Sæle, som i dag kom fra Bergen og skulle kjøre fylkesvei 7 over Kvamskogen. Han er rystet over forholdene mellom Eikedalen og Ungdomsheimen.

– Det var mellom ti og 30 centimeter snø, i tillegg til at brøytebilen hadde kastet snøen over i motsatt kjørefelt. Så det var ikke mulig å kjøre i det ene kjørefeltet, sier Sæle.

Mange sinte telefoner

Etter det første skikkelige snøfallet i bergensområdet 15. desember, har Statens vegvesen og entreprenørene deres fått gjennomgå. Glatte veier, farlige forhold, dårlig brøyting og for sen brøyting og salting er bare noe av det folk har klaget på.

Det virker ikke som brøytebilsjåførene var våkne en gang.

Tor Håkon Kleiven, vogntogsjåfør

NRK fikk telefoner fra en lang rekke bare om Kvamskogen i morgentimene i dag, fra klokken 05.00 av. Robert Sæle var en av dem.

– Vi møtte én brøytebil da vi kom til Eikedalen. Den var på vei mot Bergen fra Kvamskogen, og hadde en lang rekke med biler bak seg. Den hadde laget et felt som gikk midt i veien, slik at den gule stripen gikk midt i sporet, sier han oppgitt.

Klagene de siste dagene har spesielt handlet om bergensområdet, Kvamskogen og deler av Hardanger. Tirsdag vurderte Statens vegvesen å bøtelegge en av sine entreprenører.

I går de la de seg flat og sa unnskyld til bilistene.

– Verste på 30 år

Vogntogsjåfør Tor Håkon Kleiven har kjørt vogntog i 30 år, de siste 15 mellom Hardanger og Bergen.

– Personbilene sto fast på flate veien. Det var 20 centimeter nedkjørt snø, så begynte det å regne i natt og det brøt gjennom snøen. Det ble umulige forhold, sier han om fylkesvei 7 i dag tidlig.

LES OGSÅ: Så glatt at strøbilen måtte rygge

Han er vant med at veiene på Kvamskogen er ferdig brøytet til klokken 05.30 om morgenen.

– Nå virker det ikke som brøytesjåførene er våkne da en gang.

– Jeg har aldri opplevd maken til forholdene i dag og denne uken. Det er bare et tidsspørsmål før det skjer en ulykke, det er ikke det tvil om.

Vegvesenet: – Det var særdeles dårlig

Lars Øyre i Statens vegvesen er enig i at forholdene var dårlige på Kvamskogen torsdag morgen.

– Det var særdeles dårlig. Det var brøytet lite, og dette er en måte vi ikke kan ha det på. Det har ikke vært folk ute og brøytet slik det skal brøytes, sier Øyre.

Han lover bedring, men sier det kan ta litt tid.

– Vi må ha tett dialog med entreprenøren for å finne tiltak for å unngå at dette gjentar seg. Vi må se på kravene vi setter til brøytefrekvens og tilgang på materiell, og se om entreprenøren er enig med oss. Vi skal få det til, men jeg kan ikke love at vi greier det i morgen tidlig, sier han.