Hopp til innhold

Folk baker nye pepperkakehus

Folk i Bergen har kastet seg rundt og begynt å bake pepperkakehus. Og nå lover blant andre Herman Friele dusør for oppklart sak.

Pepperkakeby knust
Foto: Emil Reiertsen

Da nyheten ble kjent søndag morgen satte folk i gang med å bake. Det strømmet på med nye hus til pepperkakebyen på Torgalmenningen i Bergen.

– Noen har levert hus for andre gang, etter at det ble kjent hva som har skjedd, sier daglig leder for Bergen Sentrum, Steinar Kristoffersen.

Han har også fått telefoner fra bakere, som vil hjelpe til. Bare søndag fikk de 100 nye hus til pepperkakebyen.

LES OGSÅ: Jakter på vandalene

Pepperkakebyen er knust

Ikke sikret

Pepperkakeby knust
Foto: Emil Reiertsen

Lørdag var rundt 2000 små og store i gang og pyntet pepperkakehus i paviljongen på Torgallmenningen i sentrum. Noen timer senere slo noen til og ødela rundt 1000 pepperkakehus.

– Det var folk som jobbet med dette frem til rundt klokken 03, natt til søndag. Da førstemann skulle begynne å jobbe søndag morgen klokken 07 hadde det skjedd, sier Kristoffersen.

Nå innrømmer han at de nok hadde sikret stedet for dårlig.

– Vi er i anleggsfasen nå og jobber stort sett døgnet rundt. Vi hadde stålgjerder rundt stedet, men de som ville inn kunne komme seg inn. Det tar vi selvkritikk på nå når vi ser hva som skjedde, sier han.

Blir sikret nå

Men nå blir det vakthold døgnet rundt.

– Securitas har tatt kontakt med oss og de stiller med vakter døgnet rundt. Så når de nye husene kommer på plass skal de stå trygt, sier Kristoffersen.

Han forteller at han fikk en svært fortvilet telefon søndag morgen.

– Han som kom først ned her ringte meg og sa at jeg nok måtte komme ned. Jeg er på vei sa jeg er det noe? Ja, her er det katastrofe sa han. Og det var det, det var utrolig å se det sånn, sier han.

Politiet sa søndag at de hadde fått inn tips på navngitte personer som kunne stå bak hærverket. Nå etterforsker de saken.

Usetter åpningen

– I utgangspunktet skulle vi åpnet denne uken, men det må vi utsette til neste uke. Dermed må vi se litt på åpningstidene også, sier han.

Det som er helt sikkert er at byen i alle fall holdes åpen til og med nyttårsaften.

Friele lover dusør

Mandag skriver BA at de sammen med flere andre bedrifter nå utlover dusør for de som kommer med opplysninger som kan føre til å oppklare saken. Dusøren er på 100.000 kroner, hvor avtalen er at halvparten skal gå til et veldedig formål og 50.000 direkte til tipseren. Kaffehuset Friele, Sandven AS og Frydenbø-gruppen har gitt 25.000 kroner hver seg. Dusøren betales bare ut dersom saken blir oppklart av tipset.

– Dette er så sjofelt. Dette er skandaløst og foraktelig. Tenk på alle barn som har jobbet i flere måneder for å glede, så blir det knust av vandaler, sier Herman Friele til avisen.

På Facebook har støttesiden «Redd pepperkakebyen» fått 7917 medlemmer det siste døgnet. Og antallet stiger hele tiden.

Pepperkakebyen i Bergen ble satt opp for første gang i 1991. I fjor regnet arrangørene med at flere enn 10.000 enkeltpersoner på en eller annen måte deltok.

LES OGSÅ: Størst i år også?

Pepperkakeby knust
Foto: Emil Reiertsen