Flytter stamceller i ny MS-behandling

HAUKELAND SYKEHUS (NRK): MS-pasienter får nå stamcelletransplantasjon for første gang i Norge. Vincent Eekhout (25) er en av de 13 første som får behandlingen.

Overlege Lars Bø og pasient Vincent Eekhout

STAMCELLEBEHANDLING MOT MS: – Medisinen får stamcellene ut i blodet, før vi henter stamcellene ut, gir cellegift, før vi fører stamcellene tilbake igjen. På den måten nullstiller vi immunsystemet, forklarer overlege Lars Bø. Vincent Eekhout merker god bedring etter behandlingen.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Haukeland universitetssjukehus prøver ut en ny behandling mot sykdommen MS.

13 pasienter med aggressivt forløp av MS får prøve stamcelletransplantasjonen.

Metoden blir brukt i utlandet, men er ennå ikke godkjent som vanlig MS-behandling her i landet.

Medisinene fungerte ikke

Vincent Eekhout (25) er på etterkontroll på Haukeland sykehus. Han var ferdig i behandling mot MS på for et halvt år siden. Eekhout fikk diagnosen multippel sklerose (MS) i 2013.

Noe av det som skal være de beste medisinene mot MS fungerte ikke på Eekhout. Derfor gikk han gjennom en tøff behandling med stamcelletransplantasjon.

– Vi henter stamcellene fra blodet, gir cellegift, før stamcellene føres tilbake igjen. På den måten nullstiller vi immunsystemet, forklarer overlege Lars Bø, som og er forsker og senterleder ved Nasjonal kompetansetjeneste for MS.

Overlege Lars Bø og pasient Vincent Eekhout

BEHANDLING VIRKET IKKE: – Jeg hadde mye smerter, nummenhet og prikking. I tillegg hadde jeg synsforstyrrelser, en arm som ikke helt fulgte med, og jeg slet med å gå, forteller Vincent Eekhout.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Gode resultater i utlandet

Rundt 10.000 nordmenn lever i dag med MS. De siste årene har flere norske MS-pasienter reist til utlandet og betalt store summer for å ta stamcelletransplantasjon.

På grunn av gode resultater i andre land jobber Bø sammen med en forskergruppe for å få behandlingen til Norge.

– Nå sover jeg ikke lenger på ettermiddagen

– Hvis du kan reise deg opp, stå med føttene helt samlet, og lukke øynene, sier Bø til Eekhout på undersøkelsen.

– Dette var den vanskeligste øvelsen for meg før, sier Eekhout.

– Jeg syns du står veldig stødig nå, sier Bø.

For Eekhout har denne behandlingen vist gode resultater.

– Jeg har blitt mye bedre i både armer og ben. Og nå sover jeg ikke lenger på ettermiddagen, men har mye mer energi, sier han.

Trenger god nok dokumentasjon

Baard-Christian Schem

TRENGER BEDRE DOKUMENTASJON AV BEHANDLINGEN: Fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem sier det ikke er gjennomført gode nok studier på denne typen behandling internasjonalt. Derfor er det viktig å gjøre det.

Foto: Helse Vest

Men det finnes ikke god nok dokumentasjon for at metoden kan innføres som en vanlig behandling mot MS i Norge.

– Derfor er vi opptatt av at det skal bli gjort en slik studie, sier fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem.

Forskergruppen skal utføre en studie med den nåværende beste medisinen mot denne nye stamcellebehandling trolig fra neste år.

Har gitt tillatelse til én gruppe pasienter

Likevel har helseføretakene gitt tillatelse til å gjennomføre de 13 stamcellebehandlingene på pasienter som trolig ikke kan bli bedre med den vanlige behandlingen.

– Selv om vi er usikre er det én gruppe pasienter med aggressivt forløp hvor det er mye som tyder på at den vanlige behandlingen ikke er god nok. Da mente vi at resultatene er så lovende at det er viktig å tilby dem denne behandlingen, sier Schem.

Dersom studien viser gode resultater, blir behandlingen innført som en vanlig MS-behandling i Norge.

Overlege Lars Bø og pasient Vincent Eekhout

DRØMMEN: Overlege Lars Bø sier drømmen er at denne behandlingen viser like gode resultater som de foreløpige resultatene viser. Her er han sammen med MS-pasient Vincent Eekhout, som foreløpig har opplevd gode resultater med behandling.

Foto: May- Helen Rolfsnes / NRK