Dreamliner-problemer allerede på jomfruturen

Allerede første dag med ny direkterute, har Norwegian problemer med Dreamliner-flyet. Selskapet har hatt en rekke problemer med USA-flyvningene de siste dagene.

Norwegians Dreamliner-fly

DREAMLINER: Flyet har blitt mer mareritt enn drøm for Norwegian.

Foto: Nilsson, Johan / NTB scanpix

Allerede før hjulene har nådd rullebanen på Norwegians nye direkterute mellom Bergen og New York, har de igjen problemer med sitt Dreamliner-fly.

Boeings nye flymodell, 787–8 Dreamliner, skulle gi Norwegian nye muligheter. I stedet ga det Norwegian-sjef Bjørn Kjos hodebry og økonomiske konsekvenser.

Mange norske passasjerer som skulle hjem i julen, opplevde å stå fast på flyplassen i utlandet på grunn av tekniske problemer med flyene. Problemene gjorde at å stå «Kjos-fast» ble et etablert begrep.

LES OGSÅ: Kjos om Dreamliner: – Det er for dårlig

Flyplass

211 PASSASJERER: Flyet fra New York lander 16:55 og skal lette igjen 18:20, fra Flesland lufthavn i Bergen.

Foto: NRK

Seks timer forsinket

Norwegian satset stort på å bringe vestlendingene nærmere New York, da de lanserte den nye direkteruten. For første gang på 25 år ville Bergen få direkteflyvning til USA.

Det første flyet fra New York lander nå seks timer forsinket, med 251 passasjerer om bord.

– Jeg snakket nettopp med operasjonssentralen nå. Flyet var da i ferd med å ta av, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen.

Flyet lander nå 16:55. Det første flyet fra Bergen skal lette knappe halvannen time senere, klokka 18.20, med 211 passasjerer. Det mener Norwegian at de skal klare å holde.

– Sånn som det ser ut nå, skal flyet gå i rute. Passasjerene kan møte opp som normalt, sier Sandaker-Nielsen.

Noe senere opplyser Norwegian at det kan bli en halv time forsinkelse på avgangen fra Bergen. Passasjerer bes likevel møte opp til rett tid.

Florida-problemer

I tillegg til den forsinkede jomfruturen har selskapet flere forsinkelser på sine USA-avganger denne helgen. Blant avgangene Norwegian selv oppgir at er forsinket, er flere til og fra Fort Lauderdale i Florida.

En av disse er Flight DY 7032 fra Fort Lauderdale, som etter planen skulle lande på Gardermoen klokken 12.35. Flyet er kraftig forsinket, og er nå ventet tidlig søndag morgen.

Dette fører ifølge Sandaker-Nielsen til følgeforsinkelser. Flight DY 7031, skulle etter planen ta av fra Gardermoen klokken 15.40 lørdag ettermiddag.

Flyvningen til Florida er nå satt opp klokken 07.15 søndag morgen, noe som innebærer en forsinkelse på over 15 timer.

Tekniske problemer

Ifølge Sandaker-Nielsen er det de mye omtalte Dreamliner-flyene som skaper problemer på Florida-flyvningene.

– Bakgrunnen er at vi hadde tekniske problemer på to maskiner tidligere i uka. Den ene kom seg opp i lufta igjen relativt raskt, mens den andre ble stående på bakken litt for lenge.

Også på flere andre USA-flyvninger har det vært problemer de siste dagene. Et fly som skulle fra New York torsdag har vært 30 timer forsinket. Denne forsinkelsen rammet så mange som 254 passasjerer, opplyser Sandaker-Nielsen.

– Vi har satt inn erstatningsfly og forsøkt å fly inn forsinkelsene, uten å lykkes. Vi håper på å fly inn dette i løpet av helgen, sier Sandaker-Nielsen.

– Er det realistisk?

– Det er det som er målet, men vi kan aldri gi noen garantier. Jeg vil også si til dem som er rammet at vi beklager, og at vi skjønner at det er frustrerende, sier informasjonssjefen.

Han påpeker at alle som er rammet vil få dekket hotell, mat og drikke i henhold til gjeldende EU-regler.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos

Dreamliner-problemene har gitt hodebry for Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix