Hopp til innhold

Hedvig (23) spiser vegetarmat på julaften: – For meg har nøttestek blitt jul

De aller fleste spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften. Men om de unge fikk bestemme ville det vært vegetarmat og nøttestek.

Hedvig Lyngedal

NØTTESTEK: Lærerstudent Hedvig Lyngedal med nøttestek. I år blir det femte jul på rad med vegetarisk julemat.

Foto: Emma Aldal Sætre / NRK

Hedvig Lyngedal (23) har akkurat fått juleferie.

I en leilighet i Bergen bruker lærerstudenten de siste dagene før jul til å perfeksjonere retten hun skal lage på julaften. Men lukten som siver ut fra kjøkkenet er hverken av sprøstekt svor eller pinnekjøtt.

– For meg har nøttestek blitt jul, sier Lyngedal.

Hun har vokst opp med ribbe på bordet på julaften. Da hun ble vegetarianer for fem år siden, måtte tradisjonen derimot vike.

Lyngedal ønsket å finne en rett som passet sammen med tilbehøret til ribbe, slik at hun kunne ha et felles måltid med familien. Da falt valget på nøttestek.

Det kjøttfrie alternativet må Lyngedal lage alternativet selv. Hun har lett i bokhandlere etter kokebøker om vegetarisk julemat, uten resultat. På nettet finner hun oppskrifter hun prøver ut, justerer og forbedrer.

– Jeg vil ikke anbefale å lage det for første gang på selve julaften. Det krever en del øving for å få deigen til å henge sammen og få den til å se fin ut, sier hun.

Tre typer nøttestek
Foto: Emma Aldal Sætre / NRK

Ribbe og pinnekjøtt er soleklare favoritter

De siste årene har det blitt et større fokus på vegetarmat i julen, og flere store bedrifter har de siste par årene valgt å ha vegetarjulebord.

Likevel er det kun 3 prosent som skal spise dette på julaften. Det viser en fersk undersøkelse fra YouGov på oppdrag fra MatPrat.

På toppen av julemattabellen troner ikke overraskende ribbe og pinnekjøtt. 8 av 10 nordmenn vil spise en av de to tradisjonsrettene på julaften i år.

Men det kan se ut til at dette vil forandre seg i fremtiden. Blant unge mellom 18–29 år svarer 11 prosent at de ville ha spist vegetarmat på julaften dersom de hadde fått velge.

– Det finnes ingen mattradisjon på julaften for vegetarianere, men det virker som om nøttesteken har tatt den plassen, sier Lyngedal.

– Det ene måltidet du ikke skal rote med

På Damsgård restaurant i Bergen forbereder Christopher Haatuft julelunsj.

Kokken med 25 år bak seg i matbransjen forteller at den norske julemiddagen er sterkt preget av tradisjoner, og for mange er denne middagen det viktigste måltidet i året.

Christopher Haatuft ved Lysverket i Bergen

KOKK: Christopher Haatuft er kokk og eier av flere restauranter i Bergen. Han oppfordrer folk til å tenke nytt rundt all mat, også julemat.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

– Da skal man spise det man alltid har spist, og mange gleder seg til å spise for eksempel pinnekjøtt hele året. Det er kanskje det ene måltidet du ikke skal rote med, sier han.

Likevel oppfordrer han folk til å tenke nytt. Juletradisjonene har ofte handlet om maten man hadde speket, saltet eller tørket og lagret over tid, sier han.

Når man nå kan gå på butikken og kjøpe det du vil, kan nye tradisjoner være i ferd med å etablere seg, tror han.

– Det hadde jo vært supert om det kom nye, gode mattradisjoner i julen.