Hopp til innhold

Flere står i kø for å få gratis mat

Nå er det oppimot 200 mennesker som tålmodig stiller seg i kø når Kirkens Bymisjon deler ut gratis mat to ganger i uken. Antallet er økende både i Bergen og Oslo.

Norunn Noremark

– VANSKELIG Å VÆRE FATTIG I NORGE: Behovet for Kirkens Bymisjons tilbud om gratis mat i Bergen, er økende. Norunn Noremark er en av dem som deler ut.

Foto: Siri Løken / NRK

Siden i sommer har køen utenfor Korskirken i Bergen stadig vokst seg lengre. To ganger i uken deler bymisjonen ut gratisposer med matvarer, og bare de siste månedene har et titalls flere kommer hver eneste gang.

– Dette er veldig viktig. Jeg har ikke råd til det selv. Man trenger jo litt mat i kroppen, forteller en kvinne i 50-årene fra en av bergens nabokommuner. Hun har dårlig helse, er uføretrygdet og sier pengene hun har går til husleie og medisiner. Hun tar bussen til byen for å få gratis mat hver uke.

Matpose

NORSK KVINNE I 50-ÅRENE: – Jeg har ikke råd til mat, sier den uføretrygdede kvinnen.

Foto: Siri Løken / NRK

– Det er veldig mange som trenger å komme hit, sier hun.

– Vanskelig å være fattig

Norunn Noremark i Kirkens Bymisjon merker hvordan antallet mennesker i matkøen bare øker.

– Det er en del som bor her som kommer to ganger i uken. Men jeg ser også en del nye som kommer. Jeg tenker at det er store forskjeller i samfunnet, sier Noremark, som har oppgaven å ta imot matvarene fra ulike butikker i byen, og fordele dem i det som blir gratisposene.

Matpose

SØRAMERIKANSK MANN I 20-ÅRENE: – Når man ikke snakker norsk, er det ikke enkelt å få seg noen jobb, sier han.

Foto: Siri Løken / NRK

– Vi som har fast arbeid har stort sett penger til å klare oss, men jeg tenker at det er vanskelig å være fattig i det norske samfunnet.

Stort flertall av utlendinger

I folkemengden utenfor kirken den dagen NRK er til stede, er det store flertallet utenlandske. Arbeidsinnvandrere og Asylsøkere.

Blant de mange er en ung mann i 20-årene fra Sør-Amerika. Han forteller at han på grunn av dårlige tider i hjemlandet har kommet for å besøke familie i Bergen. Han har lite å rutte med, og ønsker så gjerne å få bli i Norge. Men snart må han ut av landet.

– Det er hardt. Når man ikke snakker norsk, er det ikke enkelt å få seg noen jobb, sier han.

Kjell Almelid
Foto: Siri Løken / NRK

Samme trend i hovedstaden

Frelsesarméen ser en tilsvarende økning ved deres slumstasjon i Oslo. Ifølge sosialsjef Lindis Evja er det spesielt mange flere barnefamilier som oppsøker matutdelingen.

– Vi har sett en økning over lengre tid. Det er en økende tendens til at vi ser flere barnefamilier, ellers er det mest søreuropeiske arbeidsfolk og en del romfolk, sier Evja til NRK.