Flere søker hjelp mot spillavhengighet

Både spillbehandling.no og Akan opplevde en kraftig økning i antall henvendelser i fjor. – Spillavhengighet er et folkehelseproblem, mener eksperter.

Nettpoker (Illustrasjonsfoto)

ØKNING: Flere søker nå hjelp til å komme seg ut av spillproblemene.

Foto: colourbox.no

Ett googlesøk og mulighetene blir mange. Rune Mentzoni er forsker ved Universitetet i Bergen, og viser hvor lett tilgjengelig pengespill på nett er, og det er mange som blir fanget.

– Et fenomen som går veldig igjen er at man plutselig befinner seg i en situasjon der man har spilt for mer penger enn det som var tenkt, og da føler man at man må spille mer for å vinne tilbake det som er tapt, sier Mentzoni.

– Et folkehelseproblem

Rune Mentzoni

FOLKEHELSEPROBLEM: – Det er et omfattende problem og kan nesten kalles et folkehelseproblem, sier Rune Mentzoni er forsker ved Universitetet i Bergen.

Foto: Siri Løken / NRK

Flere søker nå hjelp til å komme seg ut av spillproblemene. Lavterskeltilbudet Spillbehandling.no opplevde en dobling i antall henvendelser i fjor, sier prosjektleder Magnus Eidem.

– Det er spillavhengige som hovedsakelig sliter med online kasino. Det er et omfattende problem og kan nesten kalles et folkehelseproblem, sier Eidem.

– Ikke samme person

Også Akan har de siste tre årene opplevd en dobling i antall henvendelser. Det er blant annet ledere og verneombud som tar kontakt fordi de er bekymret.

– De ser at det er en person som ikke fungerer på samme måte som tidligere. Personen kommer plutselig for sent, går tidlig og stikker av i pauser I tillegg er et tegn at det blir høgere sykefravær og at personen ikke konsentrerer seg likt som før, sier direktør i Akan, Elisabeth Ege.

22.000 har et problem

Forskningen til Rune Mentzoni i Bergen viser at om lag 22.000 nordmenn har et problem med pengespill. Det er altså svært få av dem som har problemer som ber om hjelp.

– Det er nok ganske tabubelagt og mange som har spillproblemer føler nok en skam, forklarer Mentzoni.