Hopp til innhold

Stadig flere barn trenger psykologhjelp

Over 1000 norske spedbarn og småbarn får hjelp i psykisk helsevern for barn og unge (BUP).

Barnevern

Det er ikke bare ungdom og voksne som trenger profesjonell hjelp hos psykolog. Stadig flere barn blir også fanget opp av barne- og ungdomspsykiatrien.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Tallet på små barn som blir fanget opp av barne- og ungdomspsykiatrien har økt kraftig de fem siste årene. Nå får over 1000 norske barn under 3 år psykologhjelp i BUP. Det viser tall NRK har fått fra Helsedirektoratet.

Kjetil Lysne er psykologspesialist i Bup sentrum i Bergen. Han understreker at et barn må ses i samspill med foreldrene.

– Et barn kan ikke utredes i løse luften. Å få et grundig bilde av hvordan barnet reagerer på hendvendelser, gir uttrykk for sine behov og kommuniserer emosjonelt i samspill med sine nærmeste omsorgspersoner er helt avgjørende for å kunne forstå og vurdere et spedbarns mentale helse, sier Lysne.

Ifølge psykologen er stikkord følelsemessig kvalitet, vitalitet og gjensidighet i samspillet, altså hvordan "dansen" i samspillet forløper.

– En analyse av dette vil gi oss et kart til å se styrkene og sårbarhetene i samspillet ut ifra barnet og den voksne hver for seg og sammen. I dette er det også viktig å få tak i eventuelt strev, forvirring og utrygghet en mor eller far kan oppleve i forhold til å lese sitt barns signaler.

Problematisk å måtte stille diagnose

Kjetil Lysne

Psykolog Kjetil Lysne sier at det er problematisk å måtte stille diagnoser på småbarn, når mange flere og bedre måter å beskrive tilstander hos de aller minste barna på.

Foto: Privat

Det er allslags barn som kommer inn. Noen har vært eksponert for alkohol eller narkotika i mors liv, noen er premature barn, noen barn har opplevd alvorlig vanskjøtsel og mishandling, noen har mødre som har barselsdepresjon og noen har foreldre med andre alvorlige psykiske helseproblemer.

Noen foreldre sliter med alvorlige ettervikninger av egne traumer fra oppvekst eller senere som forstyrrer dem i samspillet med barnet.

Men Lysne sier at det er et problem å måtte stille diagnoser på småbarn.

– Selvfølgelig er det ikke uproblematisk, sier han til NRK. Det er et stort dilemma at vi har et formelt krav på oss i psykisk helsevern til å stille en diagnose på barnet når det er relasjonen som er viktigst å forstå. Vi har i dag mange flere og bedre måter å beskrive tilstander hos de aller minste barna på enn en enkel diagnose. Disse måtene vil også egne seg bedre når vi skal utforme hjelpetiltak.

Men Lysne sier likevel at det må understrekes at det for noen alvorlige tilstander som for eksempel gjennomgripende utviklingsforstyrrelse - eller autisme - er viktig å høyne fokus på arbeidet med diagnostisk avklaring når tegn på slike tilstander foreligger.

Les også: Kvart fjerde barn treng psykolog | – Norge trenger flere psykologer