Hopp til innhold

Flere hundre deltar i Peer Gynt-strikkeprosjekt

Britt Elin Skogseide får hjelp fra både inn- og utland til å strikke hele teksten til Peer Gynt på gensere. Men for noen blir tekstene drøy kost.

Strikker Peer Gynt

STRIKKEPROSJEKT: Britt Elin Skogseide (til høyre) får god hjelp fra både venner og ukjente til å komme i mål med det spesielle strikkeprosjektet.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

– Når jeg la ut genser nummer 14 på Facebook-siden, ble det litt diskusjon. Noen mente at teksten, som er et av de mindre pene versene til Ibsen, ikke gjorde seg på en genser, sier Britt Elin Skogseide.

– Men de aller fleste var enige om at skal vi strikke hele stykket, så må vi strikke alle versene, legger hun til.

Skogseide startet i høst et helt spesielt prosjekt: Å strikke hele Peer Gynt på gensere. Initiativtakeren har regnet ut at stykket kommer til å fylle 571 plagg.

Enkelte av versene skildrer blant annet blodige innvoller og vold.

– Jeg trodde det kanskje kunne bli vanskelig å få noen til å strikke dem, men det var helt feil! Jeg la ut flere av de mindre pene versene på bloggen vi har, for å høre om noen ville ha dem. Det ville de, sier Skogseide.

Ikke redd for å provosere

Men Ibsens tekster har bydd på noen utfordringer. For eksempel da en dame skulle begynne å strikke en del av teksten som starter med "Jeg jager profeten".

– Da sendte hun meg en melding og sa at hun var litt usikker på om hun ville knytte navnet sitt til det budskapet, for hun var redd for å få folk etter seg. Så det er den eneste genseren vi har redigert, nå står det "jeg jager xxx", sier Skogseide.

Peer Gynt-gensere

FLERE OG FLERE: Flere hundre strikkere deltar i prosjektet. Alle får beholde sin genser, men den skal lånes ut til en utstilling neste år.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Selv er hun ikke redd for å provosere med genserne.

– Jeg syns det er kanongøy at Ibsen fortsatt engasjerer! Det er klart at noen tekstene kan provosere, men jeg tror folk kommer til å like dette. Vi har tatt et mesterverk og delt det ut til folk, sier Skogseide.

Hun får støtte av de strikkende damene som er samlet hjemme hos henne. De er stolte av verset på sin genser, forteller de.

Peer Gynt-genser

ULIKE VERS: Ingen av genserne har den samme teksten.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Får henvendelser fra flere land

Skogseide begynte opprinnelig med strikkeprosjektet alene, men fant raskt ut at det ville bli for omfattende å komme gjennom hele Peer Gynt på egen hånd.

Derfor startet hun en Facebook-gruppe, som i dag har over tusen medlemmer. 390 av dem er i gang med å strikke gensere, ifølge initiativtakeren.

– Det er jo helt sinnssykt, og veldig gøy. Nå sender jeg strikkeoppskrifter til folk i flere land, sier Skogseide.

Genserne strømmer inn, og planen er at Peer Gynt skal være ferdig strikket i oktober neste år. Da er det 150 år siden Henrik Ibsen skrev stykket.